*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

 

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  | 

- 8 -

Η Θ Ι Κ Η   Θ Ε Ω Ρ Ι Α

ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ / ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ / ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ / ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ  /  ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ

 

 

 

Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
 

" Η αξία και η δύναμη του κράτους εξαρτώνται περισσότερο από τον χαρακτήρα των πολιτών, παρά από το είδος των νόμων "

                             Samuel Smiles

Πολλές μεγάλες αλήθειες και σοφές απόψεις είναι γνωστές από παλαιότερα. Ωστόσο μειώνουν τη σημασία τους για τη ζωή, με την αιτιολογία, ότι αυτές δεν οδηγούν σε άμεση επίλυση ορισμένων προβλημάτων και δεν αποδίδουν τίποτε στην πράξη. Μέγα λάθος! Αν οι στοχασμοί και η γνώση γύρω από τα μεγάλα φιλοσοφικά ζητήματα δεν αποφέρουν χρήματα και δεν επιλύνουν τα πιο άμεσα καθημερινά προβλήματα αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άσχετα από εκείνα και μικρότερης σημασίας. Μία άποψη και μόνο (π.χ. θρησκευτική) μπορεί να οδηγεί τον άνθρωπο σε αφάνταστες πράξεις και συμπεριφορές, όπως και η έλλειψή της. Οι απόψεις, οι βέβαιες γνώσεις μας, οι αμφιβολίες, οι αξιολογήσεις μας προκαθορίζουν ένα μεγάλο αριθμό από επιθυμίες, δυνατές συμπεριφορές, πράξεις και αντιδράσεις στην καθημερινή ζωή και τις συντηρούν. Οι μεγάλες γενικές αλήθειες και η άγνοια για ορισμένα ζητήματα μπορεί να μη φαίνονται πως συνδέονται με τα προβλήματα και με τις δυνατότητες της καθημερινής ζωής. Όμως, συνδέονται αδιάλειπτα και παντού και με τον πιο αφάνταστο τρόπο, που τον αποκαλύπτει η εμπειρία. Παρόμοια, όπως συνδέεται διαρκώς και παντού ο Θεός με τη ζωή μας. Πέρα από την άγνοια και την αδιαφορία του συνηθισμένου ανθρώπου, υπάρχει και ένας αντίθετος λόγος, που δεν προβάλλονται τα φιλοσοφικά ζητήματα, που δεν αναδεικνύονται οι απλές διαπιστώσεις για το νόημα της Ζωής και κακολογούνται οι εσωτερικές αναζητήσεις. Είναι ο φόβος μήπως ελαττωθεί ή χαθεί η εκτίμηση από άλλες αξίες που μας έχουν διδάξει ή από τα ανόητα πρότυπα που ρίχνονται σαν δίχτυα στον ανυποψίαστο κόσμο για να τον αρμέξουν οικονομικώς. Τα φώτα έξω στο σκοτάδι προσελκύουν πολλά πετούμενα.

Πόσο πιο έξυπνα θα συμπεριφερόταν κάθε άνθρωπος, από οποιοδήποτε ρόλο του μέσα στην κοινωνία, εάν είχε τη σταθερή επίγνωση της πιο απλοϊκής διαπίστωσης, ότι τίποτε δεν είναι για πάντα! Δεν αναφερόμαστε μόνο στην προσωρινότητα και στην αβεβαιότητα της ζωής μας, αλλά και σε όσα θεωρούμε ύψιστες αξίες και για όσα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα μέχρι αυτοθυσίας, χωρίς να μας εξαναγκάζουν τα πράγματα. Η σημαία, ο εθνικός ύμνος, το θρησκευτικό δόγμα, η μορφή της εξουσίας, η αυτοκρατορία, οι συσχετισμοί των δυνάμεων, το τεχνολογικό επίτευγμα, οι θεσμοί, τα έθιμα, οι εορτές όλα θα ξεπεραστούν! Αυτό μπορεί να καθυστερήσει, μπορεί να γίνει αθόρυβα ή να χυθεί πολύ αίμα, όμως δεν μπορεί να μη συμβεί. Όσα είχαμε συνηθίσει επί σειρά ετών και τα θεωρούσαμε αναλλοίωτα, έρχεται κάποια μέρα και ανατρέπονται. Μερικές φορές με εύκολο και ήσυχο τρόπο, ενώ κάποτε δεν μπορούσε να το επιτύχει κανένας με τις μεγάλες του προσπάθειες. Έως τότε, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα συμβεί αυτό, υπολογίζαμε μόνο τις παρούσες συνθήκες και αποκλείαμε την ανατροπή. Δεν πρέπει να ξαφνιαζόμαστε και να βρισκόμαστε απροετοίμαστοι.

 

Οι πολιτικές και κοινωνιολογικές απόψεις έχουν το πλεονέκτημα να διαμορφώνονται και να οδηγούνε γρήγορα σε πράξη και σε ευρύτερες συνέπειες, χωρίς την αμφίβολη χρονοτριβή γύρω από τα ευρύτερα φιλοσοφικά ζητήματα. Αυτό το πλεονέκτημα είναι συγχρόνως το μειονέκτημά τους. Διότι, χωρίς τη γνώση των προϋποθέσεων και χωρίς μία πολύπλευρη θεώρηση των πραγμάτων και της ανθρώπινης φύσης, οι απόψεις αυτές μένουν αβάσιμες, υπερβολικές, μεροληπτικές και πολλές φορές λανθασμένες. Πολλά από τα ζητήματα και τα προβλήματα τα οποία θέτουμε είναι μέρη ενός άλλου ευρύτερου ή πρέπει να βασιστούν σε κάποιες άλλες απαντήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, ο τρόπος προσέγγισης του ζητήματος και ο περιορισμός της συζήτησης γύρω από το προκαθορισμένο είναι εσφαλμένος και δεν μπορούμε να αναμένουμε μία αξιόπιστη λύση του προβλήματος. Δεν έχει νόημα να στοχαστούμε πολύ χωρίς να εμπλέξουμε ορισμένα άλλα ζητήματα, τα οποία κάποιοι ξεχωρίζουν ή θεωρούν χωρίς άμεση σχέση. Χρειάζεται να βρεθούν και να ξεριζωθούν οι αιτίες που κάνουν την ανθρώπινη ζωή δυστυχισμένη και την κοινωνία άδικη και όχι να λυθούν περιστασιακά τα προβλήματα. Φανταστείτε, αν δεν το έχετε δει, ένα μεγαλομανή άνθρωπο, που εκφράζεται και συμπεριφέρεται με πλήρη βεβαιότητα για τις δυνατότητές του και για την αποτελεσματικότητά του. Για την ακρίβεια, έναν υπερόπτη άνθρωπο, που η σύντομη εμπειρία του έχει επιβεβαιώσει τις ικανότητές του και αυτός γελάει με όσους έχουν κάνει διαφορετικές επιλογές και θέλει ν' αγνοεί εκείνους που δεν τον υποστηρίζουν ή δεν τον ακολουθούν. Νομίζετε ότι αυτός ο υπερόπτης άνθρωπος είναι μια σπάνια περίπτωση και στη φαντασία σας; Αυτός ο άνθρωπος και η νοοτροπία του εκπροσωπείται από ολόκληρα κράτη και χώρες! Από που αντλεί τη βεβαιότητά του; Αντλεί τη βεβαιότητά του και επιμένει στις επιλογές του από την καλή γνώση και από την επίγνωση των πραγματικών κινδύνων, της άγνοιάς του και από τη σωστή εκτίμηση των πιθανοτήτων; Φυσικά όχι.

 

Το μεγάλο ελάττωμα της πολιτικής και η επιπολαιότητα των πολιτικών σχετίζονται με την υποβάθμιση του ρόλου της Ηθικής και της Σκέψης στην καθημερινή ζωή των μελών της κοινωνίας. Με άλλα λόγια, ο πολιτικός πιστεύει και τον βολεύει να πιστεύει, ότι μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και τον πολιτισμό και να πραγματοποιήσει φιλόδοξα σχέδια με δεδομένο ότι οι άνθρωποι είναι έτσι όπως είναι. Έτσι υπερεκτιμώντας τις ικανότητές τους, το ρόλο για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της πνευματικής φροντίδας τον έχει αφήσει αποκλειστικά στη θρησκεία, σαν κάτι επουσιώδες. Όμως, η πολιτική αποσπασμένη από ηθικές αξίες και πρότυπα και χωρίς ηθική πρόνοια για τα σχέδια της είναι μια αλήτισσα που γυρεύει το γρήγορο κέρδος. Κοιτώντας πίσω στο χρόνο, κατανοούμε ποια ήταν τα μόνιμα αποτελέσματα αυτής της επιπολαιότητας. Τα αποτελέσματα ήταν οι λαοί να διαφοροποιηθούν πνευματικά μεταξύ τους, με ανόητες αντιθέσεις, να μείνουν πνευματικά ανώριμοι, ψυχολογικά ιδιοτελείς, ανεπαρκείς στον κοινωνικό τους ρόλο και να αποκτήσουν απήχηση επικίνδυνες και υπερβολικές ηθικές αξίες με ανορθολογική και αυθαίρετη σκέψη. Και τελικά, η πολιτική έμεινε ανάξια σεβασμού και ανήμπορη να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες για μία πιο δίκαιη κοινωνία.

 


Αφού, η τρομερή επιπολαιότητα του ανθρώπου, οι αυταπάτες του και η ανόητη συμπεριφορά δεν μπορούν να διωχτούν ποινικά και πρέπει να τα ανεχόμαστε, η καταγραφή των ιδιαίτερων περιπτώσεων από τη βλακεία του ανθρώπου ας αποτελέσει μία καταγγελία των σκεπτόμενων, των συγκρατημένων και των αδικημένων προς τον ιστορικό του μακρινού μέλλοντος! Αυτό που καθιστά τους πολιτικούς και τους αρχηγούς πιο υπεύθυνους για τα χάλια της κοινωνίας και πρέπει να προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση είναι η ανοχή και η χρησιμοποίηση των ελαττωμάτων του ανθρώπου για τα δικά τους σχέδια και τις προσωπικές φιλοδοξίες τους. Το πιο απαισιόδοξο είναι ότι για όλα τα ελαττώματα του πολιτισμού μας, για τις δυσκολίες στην ειρηνική συνύπαρξη και για τα προβλήματα που βασανίζουν τους ανθρώπους δεν ευθύνονται μόνο οι ηγέτες. 

 

 


Κοιτάξτε και τις σελίδες

ΗΘΙΚΗ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ  |  ΔΥΝΑΜΗ & ΧΡΗΜΑ  |  ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ!  |  ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ  |  ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΚΟΙ  |  ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ  |  ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ... ΜΕ ΕΞΥΠΝΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ  |  ΘΕΣΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ  |

 

 

 

*

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΕΠΟΜΕΝΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

 

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px