*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

 

 ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΤΗΣ  ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΤΟΤΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ  ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟ ΛΑΚΚΟ ΤΗΣ!

ΣΕΛΙΔΑ 3 από 4

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ - Η υλιστική άποψη για τη δύναμη

 

Οικονομική ανάπτυξη και ισχύς για τον άνθρωπο δεν σημαίνει απλώς αξιοπρεπής επιβίωση και ποτέ δεν του εξασφαλίζει το μέλλον.  Σημαίνει δυνατότητα εξαγοράς των υλικών μέσων που διεκδικούν ή ανήκουν σε άλλους και δυνατότητα εξαγοράς της διάθεσης, της σκέψης, της εργασίας και της δράσης άλλων ανθρώπων. Με τη δύναμη του χρήματος, αποκτιούνται υλικά και πνευματικά μέσα με την αποδοχή, την ανοχή και την στήριξη των άλλων και κατά συνέπεια με την προοπτική της αρεσκείας μας.  Όμως, αυτή τη δυνατότητα επιθυμούν και ονειρεύονται όλοι και η διεκδίκησή της δεν είναι ανεμπόδιστη. Αντιθέτως, προκαλεί ανταγωνιστικές επιδιώξεις, αντιδράσεις και προβλήματα στις επιδιώξεις των άλλων.

Πίσω από την τάση για εξωτερική δύναμη, που αποκτιέται με τον φορέα του χρήματος και με την περιουσία βρίσκεται μία πραγματική αδυναμία, η οποία βιώνεται σαν ανασφάλεια και μειονεξία. Η άγνοια και η υποβάθμιση της δύναμης της σκέψης οδηγεί στη βιαστική σκέψη, στην υπερβολική βεβαιότητα, σε λανθασμένες εκτιμήσεις, σε φανταστικές προσδοκίες, σε επιλογές και κινήσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα και με μεροληπτική λογική. Εάν ο Θεός υπάρχει με σκέψη και ψυχοσύνθεση χωρίς να  είναι ορατός, αυτό οφείλεται στην 100% ασφάλεια και ανωτερότητά του, που δεν την έχει επιτύχει με εξωτερική δράση και μεγάλες δυνάμεις, αλλά με την πραγματική δύναμη που βρίσκεται αόρατη στο εσωτερικό μας και λέγεται "σκέψη".

Τη δύναμη εξωτερικευμένη με σάρκα, ταχύτητα και χρήμα την αντιλαμβάνεται και ένας πίθηκος. Τη δύναμη που έχει η σκέψη την αντιλαμβανόμαστε εμμέσως από την αδυναμία να την ελέγξουμε και από τις εξωτερικευμένες συνέπειες αυτής της αδυναμίας. Την αδυναμία ελέγχου της σκέψης δεν μπορεί να την αντιληφθεί κάποιος το ίδιο εύκολα, αφού ακόμα και τότε με αυτή την αδυναμία ελέγχου της σκέψης, ο άνθρωπος πάλι μπορεί να προκαλεί συνέπειες και να αλλάζει τα πράγματα και τη ζωή του. Η πραγματική δύναμη της σκέψης δεν είναι η τυφλή δύναμη που προκαλεί συνέπειες και μεγιστοποίηση μίας απόδοσης. Η πραγματική δύναμη της σκέψης αποκαλύπτεται από την εφαρμογή στον ίδιο τον εαυτό της και τότε η σκέψη δεν προκαλεί εξωτερικευμένες συνέπειες, αν και έχει επίγνωση των δυνατοτήτων της μέσα στον κόσμο. Εφαρμογή της σκέψης στον ίδιο τον εαυτό της ; 

☼ Για τη σκέψη χωρίς πράξη, έχουμε ακούσει ότι είναι άχρηστη. Για την πράξη χωρίς σκέψη και χωρίς καλή γνώση κοιτάξτε τη ζωή και ρωτήστε το Θεό !

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Με τη χρησιμοποίηση των υλικών πραγμάτων και ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμεύουν πιο άμεσα στη διατήρηση της ύπαρξής μας, στην προστασία μας από τους κοινούς κινδύνους και στην επίλυση  προβλημάτων επιβίωσης, είναι δυνατό να πραγματοποιήσουμε μια άποψη για τον εαυτό μας, με την οποία όχι μόνο δε θα αισθανόμαστε "τιποτένιοι" αλλά και θ’ αφαιρεί τη δυνατότητα των άλλων να μας αμφισβητήσουν. Πολλά από αυτά τα υλικά πράγματα και οι δυνατότητές τους δεν μπορούν να γίνουν δικά μας χωρίς τη συμφωνία των άλλων και δεν μπορούμε να τα δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι ή τουλάχιστον με την ποιότητα και τις προδιαγραφές που θα θέλαμε. Ο συνηθισμένος κοινός τρόπος, για να τ’ αποκτήσουμε και για να τα χρησιμοποιήσουμε με τη δική τους συμφωνία, είναι να τα ανταλλάξουμε με δικά μας πράγματα ή με τη χρησιμότητα, που έχουμε άμεσα εμείς οι ίδιοι και με τις δραστηριότητές μας. Επειδή, όμως, είναι δύσκολο ή αδύνατο να καθορίζεται σε τόσα πολλά πράγματα ποια με ποια θα ανταλλάσσονται, σε ποιες στιγμές, να υπάρξει συμφωνία και να πραγματοποιείται με τον καθένα αυτός ο ακαθόριστος τρόπος ανταλλαγής, αυτού του είδους τα προβλήματα επιλύνονται με τη χρησιμοποίηση του κοινού υλικού μέσου, το οποίο λέγεται «χρήμα».

 

Το χρήμα, ως κοινό υλικό μέσο με μια ορισμένη ανταλλακτική και αγοραστική αξία, που είναι η προκαθορισμένη δυνατότητά του να ανταλ­λάσσεται με ορισμένα πράγματα, μπορεί να χρησιμεύει έτσι έμμεσα, για να διαμορφώσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους και για να επιτύχουμε τους στόχους μας, σα να ήταν όλα εκείνα τα πράγματα και όλες οι δυνατότητές τους. Αυτή τη σταθερή δυνατότητα την έχει και για τους άλλους. Μπορούμε να το "ανταλλάζουμε" με πράγματα, να χρησιμοποιήσουμε τα πράγματα με τα οποία το ανταλλάξαμε και να δώσουμε το ίδιο ως αντάλλαγμα για τις δραστηριότητες κάποιων άλλων, που μας εξυπηρετούν. Σαν έννοια αντανακλάει έναν απροσδιόριστο αριθμό δυνατών πραγμάτων, τις δυνατότητές τους και τις δυνατότητες των ίδιων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Συνεπώς δικαιολογημένα έχει θεοποιηθεί από τον απο­προσανατολισμένο άνθρωπο, ο οποίος προτρέπεται να εξυψώσει τον εαυτό του απέναντι στους άλλους, συμπεριφέρεται σα να ήταν η επαρκής αιτία του εαυτού του και αξιολογεί τη ζωή με εξωτερικές αξίες. Η θεοποίησή του και οι θυσίες που γίνονται για την απόκτησή του αντανακλούν τον εγωκεντρισμό, τον αποπροσανατολισμό και γενικά την αναξιότητά τους ν’ αξιοποιήσουν οι άνθρωποι πραγματικά τη ζωή τους στην ουσία της με την άμεση δικαιολόγησή της και  με τη διαμόρφωση αυτογνωσίας.

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

 

 

 

Κοίταξε ακόμα ΣΥΝΕΝΟΧΟΣΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΚΟΙ 

 

 

Δεν είναι η ποινή του θανάτου στους αδίστακτους δολοφόνους που θα μας κάνει λιγότερο πολιτισμένους !

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px