*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

 

ΑΣΑΦΕΣ & ΓΕΝΙΚΟ ΟΜΩΣ ΜΕΓΑΛΟ & ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ!  -  Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ... ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

1

Τα γενικά ερωτήματα: Γιατί αρχίζει η ζωή; Ποια η σχέση της με την ύλη; Τι είναι η ύλη και τι η ζωή; Έχει αρχή δημιουργίας το σύνολο της ύλης; Υπάρχει Θεός και ποια η σχέση του με τη ζωή και με τον υλικό κόσμο;

???

Αυτά τα βασικά ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν και να εξηγηθούν με συνέπεια σαν άσχετα το ένα από το άλλο. Ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν έχουν δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις στις πιο μεγάλες και διαχρονικές φιλοσοφικές απορίες είναι η διαδεδομένη και προ­κατειλημμένη άποψή μας, ότι μπορούν να απαν­τηθούν ξεχωριστά, από διαφορετικές επι­στήμες και με την πιο προ­χωρημένη γνώση των ιδιαίτερων πραγμάτων που μας περιβάλλουν.

Τα παραπάνω ζητήματα  αφορούν πολυ­σύνθετα φαινόμενα, που σχετίζονται άμεσα με τη δομή όλου του Σύμπαντος και δεν πρέπει να ανα­φερόμαστε σε αυτά όπως αν ήταν  τεμαχισμένα πράγματα ή δημιουργημένα από τον περιστασιακό συνδυασμό κάποιων εξωτερικών πραγμάτων. Στο χώρο της Φιλοσοφίας ο ανθρώπινος στοχασμός επέτυχε τεράστια άλματα και έφθασε σχεδόν σε όλες τις πιθανές λύσεις αυτών των ζητημάτων. Δεν είναι τυχαίο που ο άνθρωπος, μπόρεσε από τα αρχαία χρόνια να θέσει δημιουργικά αυτά τα ερωτήματα, να φανταστεί τις απαντήσεις και να κάνει σκέψεις και λογικές παρατηρήσεις.

Όποιος λοιπόν, επιθυμεί και διαθέτει χρόνο για πιο ικανοποιητικές απαντήσεις δεν πρέπει να αρκεστεί στην ανάγνωση  αποσπασματικών απαν­τήσεων. Πρέπει  να καταλάβει τη λογική  σύνδεση που έχουν οι βασικές απαντήσεις μεταξύ τους και σε ποια αδιέξοδα οδηγεί η άρνησή τους.

 

Περιττό να το πούμε, θα είναι καλύτερα προ­ετοιμασμένος κάποιος για να παρα­κολου­θήσει και να καταλάβει αυτά τα ζητήματα,  εάν έχει ήδη μελετήσει τους θησαυρούς της Φιλοσοφίας.

 

2

 

Επίσης, απαντώ προκαταβολικά σε όσους έχουν μία αυθαίρετη άποψη για το Θεό:

Η δυνατότητά μας να γνωρίζουμε την πραγ­ματικότητα προέρχεται από αυτήν την ίδια, που υπάρχει με ορισμένα σταθερά και κοινά όρια για όλα τα μέρη της και στην οποία βρισκόμαστε σαν ένα από τα μέρη της σε άμεση επαφή μαζί της και όχι μόνο σαν ένα εξωτερικό της φαινόμενο. Από τη στιγμή που μπορούμε και αντλούμε πληροφορίες για τα πράγματα που μας περιβάλλουν και με τα οποία είμαστε σε επαφή, είναι εξασφαλισμένο ένα μέρος γνώσης της πραγματικότητας και αδύνατο να αγνοούμε ή να μη γνωρίζουμε σωστά τα πράγματα

Το πρόβλημα να γνωρίσουμε αν υπάρχει Θεός, τι είναι η ζωή και αν η ζωή τελειώνει θα ήταν οριστικά άλυτο και άσκοπο να το θέτουμε, αν ο Θεός και η αρχή της ζωής (ή της εσωτερικότητας) ήταν έξω από την πραγματικότητα, μέρος της οποίας είμαστε, αντιλαμβανόμαστε και γνωρί­ζουμε ή αν η πραγματικότητα ήταν κάτι το τελείως διαφορετικό από εμάς.

 Όμως, το ζήτημα για την ύπαρξη του Θεού θα αποδειχθεί άμεσα συνδεδεμένο με το ζήτημα για την αρχή της ζωής (δηλ. η  αμεσότητα του Σύμπαντος με την αμεσότητα σε ένα μέρος του μέσα στον εξωτερικό χρόνο των «έμμεσων» υλικών πραγμάτων).

 

3

 

Αν η πραγματικότητα σαν σύνολο δεν ήταν ά-μεσα από τον εαυτό της σαν ανεξάρτητη και αυτο­καθορισμένη ύπαρξη, τότε θα ήταν αδύνατη η σταθερότητα, η ενότητα, η συνέχεια, η ποιότητα και η αμεσότητα μέσα στις έμμεσες αλληλεπι­δράσεις των υλικών φορέων. Επομένως θα ήταν αδύνατη κάθε διανοητική εξέλιξη μέσα στο χρόνο.

«Στα μεγάλα ερωτήματα ακόμα δεν έχουν δοθεί οριστικές απαντήσεις, ενώ επί πολλούς αιώνες έχει χυθεί πολύ μελάνι και έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από πολλούς κορυφαίους στοχαστές και επιστήμονες. Σε μερικές περιπτώσεις δια­ψεύστηκαν όσοι ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν την τελική αλήθεια ή απλώς ήταν γραφικοί τύποι».

Με αυτές τις διαπιστώσεις πολλοί θα υπο­στήριζαν πόσο δύσκολο είναι να απαντηθούν τα μεγάλα ερωτήματα, αν όχι αδύνατο, έχοντας πιστέ­ψει έτσι εύκολα ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμα!

Αλλά, πολλές φορές μας είναι δυσκολότερο να αναγνωρίσουμε την αλήθεια, η οποία είναι γνωστή αλλά δεν έχει αποδειχθεί και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και καλό­πιστοι, όταν διαβάζουμε ένα φιλοσοφικό έργο. Απαντήσεις που κατά κάποιο τρόπο έχουν δοθεί ωστόσο δεν διαδίδονται, αμφισβητούνται, παρα­μένουν ανα­πό­δεικτες, ασαφείς, αναζητούνται σε λάθος κατεύθυνση και αγνοούνται από εκείνους που είναι σε θέση να τις καταλάβουν και να τις αποδείξουν.

 

Κ. Ν.

 

 

 

 

 

???

αράχνη

"ΜΕΓΑΛΑ" ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ !

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (σε περιορισμένο αριθμό)

Όσα δεν σκέφτηκαν στη Φυσική και στη Φιλοσοφία... με το κοινό λεξιλόγιο

 

 

 

 

Η διάνοια δεν έχει σπουδαιότερη δυνατότητα από το να γνωρίζει, να διατηρεί τον εαυτό της σαν αυτοσκοπό και να διαμορφώνει την αυτογνωσία της. Η αυτογνωσία είναι το νόημα της ευτυχίας, η ουσία της λογικής και ο σκοπός της ηθικής. Ο εγωκεντρισμός και η αυταπάτη είναι από μόνα τους, χωρίς καμιά πράξη, η πιο μεγάλη καταστροφή και σχετίζονται άμεσα με την παράδοση στην τύχη. Ζωή χωρίς διανοητική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη και χωρίς διαμόρφωση αυτογνωσίας ήταν, είναι και θα είναι για πάντα και παντού μέσα στο Σύμπαν ανεπαρκώς αξιοποιημένη και παρασυρμένη, με όποια δυνατότητα και αν τη φανταστούμε.

 

 

 

επιστημονικά όργανα

αράχνη

 

αισθητήρια όργανα

σκέψηΈνα σημάδι ορθότητας κάθε θεωρίας: Η θεωρία όχι μόνο να περιγράφει ή να εξηγεί ένα φαινόμενο, αλλά να απαντάει και στις απορίες που αυτή η ίδια προκαλεί.

 

Ανακαλύπτεις τώρα τη Φιλοσοφία; Τι είναι Φιλοσοφία. Φιλοσοφία & πραγματικότητα >>>► 

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px