*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

ΕΠΑΝΩ • ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

 


Gr-lang Eng language

ΔΕΝ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ  --  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΟΛΩΝ

???

Οι μεγάλες παγίδες της εμπειρίας - Οι "μικρές εκρήξεις" του άτμητου χώρου...

 

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΘΕΟΣ"

 

 

<•> Ένα από τα ζητήματα τα οποία έχει θεωρηθεί από τα πιο δύσκολα για την ανθρώπινη σκέψη (αυτό για την αρχή του κόσμου), έχει μια από τις παρακάτω απλο­ποιημένες απαντήσεις:

1) Ο κόσμος έχει ένα Δημιουργό, αλλά ο Δημιουργός δεν επηρεάζει τις εξελίξεις μέσα στον κόσμο, μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό του. (Πλησιάζει η χριστιανική άποψη. Ντεϊσμός, όπως λέγεται στη φιλοσοφία).

2) Ο κόσμος έχει ένα Δημιουργό και αυτός συμμετέχει και ενεργεί διαρκώς ως ρυθμιστής των εξελίξεων, ως διορθωτής, συντηρητής και αν θελήσει μπορεί να τον καταστρέψει. (Θεϊσμός, όπως έχει ονομαστεί).

3) Ο κόσμος δεν δημιουργήθηκε από κανέναν. Είναι ένας αυτοτελής υλικός και αστρονομικός κόσμος και η εξέλιξή του δεν έχει όρια στο χρόνο και στο χώρο. (Διαλεκτικός υλισμός και κοντά στη σκέψη του Ηράκλειτου).

4) Ο κόσμος δεν είναι ένας. Είναι πολλοί αστρονομικοί κόσμοι και με πολλαπλές εξελίξεις ανεξάρτητες μεταξύ τους. (Πλησίασε η σκέψη του Δημόκριτου και μια παραλλαγή της υλιστικής άποψης).

5) Ο κόσμος δημιουργήθηκε από μια τυχαία “πυροδότηση” και από το μηδέν ή από μια αρχική ποσότητα (Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και μερικές αρχαίες σκέψεις πλησιάζουν, όπως στο μύθο των Βαβυλωνίων και του Ησίοδου).

6) Ο κόσμος περιέχεται μέσα σε ένα ξεχωριστό παγκόσμιο πνεύμα, χωρίς το τελευταίο να εξαρτάται από τα γεγονότα και τις άπειρες εξελίξεις του πρώτου. (Πλησιάζει η άποψη του Σέλλινγκ και ινδοϊστικές σκέψεις).

7) Ο κόσμος είναι άπειρος και αυτοτελής και από την ουσία του δεν λείπει η νόηση (Σπινόζα και πλησιάζει η σκέψη του Ξενοφάνη).

η δική μας λύση8) Ο κόσμος είναι αυτοτελής και δημιουργείται διαρκώς από τον εαυτό του, αλλά στο πλήρες σύνολό του διατηρείται ο ίδιος. Ο κόσμος συμ­μετέχει ως πλήρες και σταθερό σύνολο και έχει πνεύμα. Δεν προηγείται η ύλη από το πνεύμα, αλλά ο Κόσμος ως σύνολο... και με τους νόμους του.

9) Ο κόσμος είναι αυτοτελής, αλλά εξ αρχής η ουσία όλων των πραγμάτων έχει ορισμένες ψυχικές ιδιότητες ή συνδυάζονται διαφορετικές ουσίες. (Πολλές φιλοσοφικές θεωρίες).

10) Ο κόσμος είναι μια ψευδαίσθηση και ο Θεός είναι το δικό μου πνεύμα. (Σολιψισμός, όπως του Φίχτε).

11) Ο Θεός “υποβιβάζεται” σε κόσμο για να επανέλθει αργότερα στην τέλεια αρχική μορφή του. (Όπως του Εριγένη και πλησιάζουν ινδοϊστικές σκέψεις).

12) Ο κόσμος είναι ένα μεγάλο σύνολο διαφορετικών πραγμάτων και οι δυνάμεις προέρχονται και ρυθμίζονται από πολλούς θεούς. (Αρχαίες πολυ­θεϊστικές απόψεις).

 

Για κάθε μία από αυτές τις συντομευμένες περιπτώσεις μπορούμε να ανιχνεύσουμε μερικά σημάδια και να καταγράψουμε σχετικές παρατηρήσεις. Για ποια από αυτές τις απλοποιημένες απόψεις θα βρούμε τα περισσότερα σημάδια ή τα φαινόμενα που προσφέρονται για την πληρέστερη εξήγηση;

Έτσι απλή και λογική ήταν η αρχική σκέψη για την έρευνα της Δημιουργίας προς τη σωστή κατεύθυνση: Ολόκληρο το Σύμπαν είναι παρών και συνεργεί για να υπάρχει κάθε επιμέρους (υλικό) πράγμα. Την αδημιούργητη παρουσία του την αντιλαμβανόμαστε σαν κενό χώρο, ενώ τη διατάραξή του σαν φυσικές δυνάμεις και από κυματικά φαινόμενα. Μερικοί έχουν την άποψη για την αυτοτέλεια του κόσμου και έτσι νομίζουν ότι εξαφανίζεται ο ρόλος ενός παγκόσμιου πνεύματος. Δεν εξαφανίζεται. Έτσι πάλι νομίζουν, ότι η ύπαρξη των δομικών στοιχείων (ύλη) επιβεβαιώνει την αυτοτέλεια του Σύμπαντος. Η αυτοτέλεια του κόσμου δεν επιβεβαιώνεται έτσι, όπως νομίζουν. Με την άποψη για τα δομικά στοιχεία μπορεί να εξαχθεί το αντίθετο συμπέρασμα, ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε και χρειάστηκε ένα νομοθέτη. Αν ο κόσμος δεν δημιουργήθηκε, τότε χρειάζεται να σταματήσουμε να μιλάμε για την ύλη σαν αρχή της ύπαρξης των πραγμάτων.

Είναι μια παλαιά κακή συνήθεια στην έρευνα της φύσης, να κατασκευάζονται νέα φαινόμενα και νέοι κόσμοι στη φαντασία και να επιστρατεύονται σχήματα και σύμβολα, όταν δεν είναι εύκολο να ερμηνευτούν τα φαινόμενα -ακόμα και τα πιο συνηθισμένα- που παρατηρούμε. Και δεν υπάρχει πιο πειστική δικαιολογία, από το να επικαλούμαστε την αδυναμία της σκέψης μας και την ύπαρξη νέων άγνωστων φαινομένων για να εκφράζουμε ασυγκράτητα τις πιο τρελές απόψεις μας.

Δείτε την επιλογή σε εικόνες >>>

 

Μήπως είσαι άθεος και μαζί εύπιστος;

Η λογική ενός άθεου

 

Το μήνυμα της φωτογραφίας είναι αυτό: Μήπως απορρίπτουμε κάτι πραγματικό επειδή έχουμε σχηματίσει λανθασμένη άποψη γι' αυτό; Π.χ. απορρίπτουμε ότι υπάρχουν εξωγήινοι, επειδή όσοι μίλησαν για αυτό το ζήτημα εξέφρασαν τη φαντασία τους ή είπαν ψέματα ή δεν έφεραν πιο σοβαρά στοιχεία. Έτσι και πολλοί άθεοι, απορρίπτουν το Θεό, αλλά εννοούν το θεό με τη διαδεδομένη έννοια της θρησκείας και όπως αυτή έχει σχηματιστεί στο μυαλό τους εύκολα χωρίς να ερευνήσουν και επηρεασμένοι από τη φαντασιοκοπία της θρησκείας. Όμως στην ιστορία της φιλοσοφίας, έχουν σχηματιστεί διαφορετικές απόψεις για το Θεό, ενώ σε τμήματα των αρχαίων Ινδικών κειμένων θα βρούμε έξυπνες και λογικές σκέψεις για το Θεό, που δεν θυμίζουν το Χριστιανικό και το Μουσουλμανικό θεό και το θεό των πρωτόγονων ανθρώπων. Ένα παράλογο και απόκοσμο θεό δεν μπορούμε φυσικά να το γνωρίσουμε, αφού δεν υπάρχει, παρά μόνο στην ανθρώπινη φαντασία! Μήπως είσαι άθεος και μαζί εύπιστος;

 

//////////////////////////

 

pdf>>>► Κατεβάστε και εκτυπώστε αυτή τη σελίδα 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ >>>

 

     
 

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ >>>

 
 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΦΑΝΕΡΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

 

Ενοποιημένη Απάντηση, όχι μονόπλευρη, δηλαδή:

checkΗθική    checkΨυχολογική    checkΛογική    checkΠολιτική    checkΚοσμολογική

 

 

 

 

[-]

 

<•> Περισσότερα στα βιβλία

 

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑleft hand ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

 

"ΜΕΓΑΛΑ" ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ !

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (σε περιορισμένο αριθμό)

Όσα δεν σκέφτηκαν στη Φυσική και στη Φιλοσοφία... με το κοινό λεξιλόγιο

 

 

 

Η διάνοια δεν έχει σπουδαιότερη δυνατότητα από το να γνωρίζει, να διατηρεί τον εαυτό της σαν αυτοσκοπό και να διαμορφώνει την αυτογνωσία της. Η αυτογνωσία είναι το νόημα της ευτυχίας, η ουσία της λογικής και ο σκοπός της ηθικής. Ο εγωκεντρισμός και η αυταπάτη είναι από μόνα τους, χωρίς καμιά πράξη, η πιο μεγάλη καταστροφή και σχετίζονται άμεσα με την παράδοση στην τύχη. Ζωή χωρίς διανοητική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη και χωρίς διαμόρφωση αυτογνωσίας ήταν, είναι και θα είναι για πάντα και παντού μέσα στο Σύμπαν ανεπαρκώς αξιοποιημένη και παρασυρμένη, με όποια δυνατότητα και αν τη φανταστούμε.

 

 

 

επιστημονικά όργανα

αράχνη

 

πυξίδα στον εγκφλ

αισθητήρια όργανα

σκέψη

Εξακολουθούν να γίνονται τροποποιήσεις στα κείμενα και στη σχεδίαση των ιστοσελίδων.

 

Ανακαλύπτεις τώρα τη Φιλοσοφία; Τι είναι Φιλοσοφία. Φιλοσοφία & πραγματικότητα  >>>►

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px