*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

ΕΠΑΝΩ • Αντίθετες έρευνες

 

ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ...

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη Φιλοσοφία;

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ;

πόσο χρήσιμη στη ζωή μας είναι η Φιλοσοφία;

Σελίδα 7 από 8

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ; ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ" ΤΟΥ ΑΦΙΛΟΣΟΦΗΤΟΥ...

Ανακαλύπτεις τώρα τη Φιλοσοφία;

Προσανατολίσου! Από εδώ ξεκινάμε... Μην είσαι εύπιστος και να σκέφτεσαι ερευνητικά

 

 

ΔΕΝ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΣ; ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ!  

 

δεν είναι θεωρίαΜιλούμε ασταμάτητα και σχεδόν πάντα με καταφατικές ή με αρνητικές προτάσεις και ελάχιστα με ερωτήσεις. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή γνωρίζουμε περισσότερα απ' όσα αγνοούμε. Αντιθέτως αγνοούμε περισσότερα, αλλά η βεβαιότητα εμφανίζεται συνεχώς μέσα στο λόγο μας και έτσι αισθανόμαστε ότι μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε. Όλοι μιλούν με ύφος βεβαιότητας και με την αίσθηση ότι καταλαβαίνουν και εξηγούν τις ανθρώπινες πράξεις. Το ύφος ορισμένων φανερώνει τόση βεβαιότητα που σχεδόν είναι απειλητικό και σου απαγορεύει να διαφωνήσεις. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι εύκολα ενοχλούνται όταν κάποιος διαφωνήσει μαζί τους και αισθάνονται σαν ηττημένοι ή σαν προσβεβλημένοι. Φυσικά, η ενόχληση είναι πιο εύκολη και πιο φανερή όταν η διαφωνία και η αμφισβήτηση συνδέονται με άλλα προσωπικά συμφέροντα και προκαλούν μεταβολή στις ανθρώπινες σχέσεις, όταν βάζουν σε κίνδυνο αποτυχίας κάποιο σχέδιο δράσης και όταν επηρεάζουν τις επαγγελματικές δυνατότητες. Όλοι είναι έτοιμοι να αρπάξουν μια λέξη και την τελεία που έβαλες στην ομιλία σου για να βρουν στα δικά σου λόγια κάτι που επίσης φανερώνει βεβαιότητα και μια έλλειψη γνώσης. Εύκολα βγάζουν συμπεράσματα από αυτά που ακούν και νομίζουν ότι κι εσύ αυτά τα ίδια συμπεράσματα είχες στο μυαλό σου ή ότι αυτά υπονοούσες και θα ήθελες να πεις. Οτιδήποτε ακούσουν ή διαβάσουν αμέσως σκέφτονται τι έπρεπε να ακολουθήσει και τι έπρεπε να έχει γίνει.

κόσμος χωρίς σκέψη

Την ίδια ώρα, δεν γνωρίζουν καλά ούτε τα πρόσωπα της οικογένειάς τους και τους φίλους τους. Συχνά δεν ξέρουν που είναι και τι κάνει το παιδί τους, ενώ πιστεύουν ότι γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους. Δεν γνωρίζουν καλά τα παράπονα του/της συζύγου ή τις προθέσεις και τις επιθυμίες της. Δεν ξέρουν καλά τον εαυτό τους και πώς θα έπρατταν σε άλλες κοινωνικές συνθήκες ή τι θα έλεγαν. Δεν έχουν φανταστεί πώς θα ήταν η ζωή τους με την εμπειρία κάποιων άλλων, όμως εύκολα συμβουλεύουν τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι, σύμφωνα με τη δική τους εμπειρία. Αντιθέτως πιστεύουν ότι ξέρουν τι θα έπρατταν και τι θα έλεγαν αν είχαν βρεθεί στη θέση των άλλων. Λένε για τη δική τους ζωή και για τις προσωπικές εμπειρίες τους και από εκφραστική αδυναμία δίνουν λανθασμένη άποψη και πληροφορία. Περιττό να πούμε πόσα ψέματα λένε και πόσα κρύβουν και πιστεύουν ότι δεν θα φανερωθούν ή ότι θα ξεχαστούν και ότι δεν θα δημιουργηθούν συνέπειες. Για τον εαυτό τους, οι άνθρωποι επίσης έχουν μια παραμορφωτική μέχρι φαντασιόπληκτη άποψη.

Το πιο αστείο σε πολλές περιπτώσεις ή το πιο τραγικό σε άλλη περίπτωση και η ανοησία τους λάμπουν εκτυφλωτικά όταν έχουν πιστέψει τα ψέματα που τους λένε. Όταν έχουν παραπλανηθεί από την υποκρισία των άλλων και από την πνευματική αδυναμία αυτών να εκφραστούν. Λένε ότι πιστεύουν στη θρησκεία τους και την ίδια ώρα συμπεριφέρονται αντίθετα, έτσι όπως η θρησκεία τους δεν συμβουλεύει και καταδικάζει. Ψηφίζουν για την κυβέρνησή τους και επιλέγουν ένα κόμμα στην τύχη ή με τις εντυπώσεις από την εμφάνιση των υποψηφίων και με άλλες άσχετες ενδείξεις. Δεν είναι παράξενο αν ψηφίζουν πρόσωπα και κόμματα που έχουν αντίθετα σχέδια από τη δική τους άποψη ή εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Λένε ότι προσέχουν την υγεία τους και την ίδια ώρα βάζουν σε κίνδυνο την υγεία ή την ζωή τους χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Προσέχουν για να μη συμβούν τα πιο απίθανα κακά και δεν βλέπουν ότι τα πιο πιθανά είναι δίπλα τους ή τα προκαλούν αυτοί οι ίδιοι.  Όταν αργότερα φανερωθεί πώς είχαν παραπλανηθεί ή πώς είχαν βεβαιότητα χωρίς γνώση και πώς έκαναν λάθος, τότε πάλι εύκολα απαντούν για να δικαιολογήσουν την ατυχία τους και τη χαζή επιλογή τους. 

 

τίποτα... όπως φαίνεται

 

 

 

Η αβεβαιότητα για το μέλλον και η ανάγκη για επιβίωση και ανάδειξη στην κοινωνία παρακινούν τους ανθρώπους σε εξωτερική δράση με τη μεγαλύτερη προσδοκία. Κυνηγούν το χρήμα και πολλοί επιπλέον είναι φιλόδοξοι και παρα­κινούνται να ξεχωρίσουν, να επιβληθούν, να αποκτήσουν δύναμη και δόξα, να εκπροσωπήσουν κοινά συμφέροντα ή μια ομάδα, να παλέψουν για να μην τα χάσουν... Σε αυτήν την προσπάθεια διαπιστώνουν ότι πρέπει να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν, να πλησιάσουν και να υποστηρίξουν όσους έχουν επιτύχει τα παραπάνω και ότι αν κάνουν διαφορετικά, τότε θα δυσκολέψουν την πορεία τους στη ζωή, θα «κλείσουν οι πόρτες», θα μείνουν μόνοι ή θα έρθουν σε σύγκρουση. Με αυτή την επίγνωση, η προσοχή τους ελκύεται διαρκώς από τις δραστηριότητες στο παρόν και δεν σκέφτονται για το παρελθόν και το μακρινό μέλλον, όπως αδιαφορούν για το διάβασμα και φοβούνται τη μοναχική εσωτερική αναζήτηση. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος από τη γνώση και την εμπειρία του παρελθόντος μένει αναξιοποίητο, ξεχασμένο, αδιάφορο και δυσπρόσιτο, εκτός αν απαιτηθεί για τις τωρινές επιδιώξεις (π.χ. απόκτηση ενός πτυχίου). Ενώ αντιθέτως οι νέες εμπειρίες, ασήμαντες επιτυχίες, ανάξια λόγου έργα, βιαστικές σκέψεις και λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής μεγαλο­ποιούνται, επανα­λαμβάνονται πολύ συχνά και συντηρούνται για πολύ από τις σύγχρονες προσπάθειες, που γίνονται από πολλές μεριές.

 

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

HTML ΣΕΛΙΔΕΣ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 

 

 

 

Back To Top

Σελίδα 7 από 8

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px