*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

ΕΠΑΝΩ

 

ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ...

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη Φιλοσοφία;

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ;

πόσο χρήσιμη στη ζωή μας είναι η Φιλοσοφία;

Σελίδα 8 από 8

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ; ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ" ΤΟΥ ΑΦΙΛΟΣΟΦΗΤΟΥ...

Ανακαλύπτεις τώρα τη Φιλοσοφία;

" Γνώση η οποία γίνεται δεκτή από ανασφάλεια μήπως εμείς φανούμε αγράμματοι, χαζοί ή ανενημέρωτοι ή για κάποια άλλη σκοπιμότητα, αυτή δεν είναι αξιόπιστη γνώση μας. Είναι πίστη μας, είναι βιαστική βεβαιότητα, είναι ένα στοίχημα με πολλές πιθανότητες, όχι όμως γνώση που διαφέρει από τη θρησκευτική πίστη  ".

                                                                Κωστής Γ. Νικολουδάκης

 

Σκεφτείτε απλά και με τη δική σας κρίση:

Χωρίς κουραστικές θεωρίες... 

 

Η ΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ:
ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 

 

ΕΠΙΛΕΞΤΕ :

Ζούμε σε κόσμο διασπασμένο, χωρίς κανένα σταθερό όριο, με πράγματα που φτάνουν να διαφέρουν μεταξύ τους μέχρι να μην έχουν τίποτα κοινό, σε τέτοιο κόσμο που τα πράγματα να συνδέονται μεταξύ τους τελείως συμπτωματικά και με τυχαία σύσταση; Ζούμε σε χαοτικό κόσμο, όπου τα πάντα αλλάζουν και η σταθερότητα και οι νόμοι είναι κάτι τυχαίο και περιστασιακό φαινόμενο, από την εξωτερική συνάντηση πολλών μερών (και μάλιστα μικρο­σκοπικών μορίων);

Ή μήπως

ζούμε σ' έναν κόσμο, όπου υπάρχουν όρια, με πράγματα που πάντοτε συνδέονται με μια και την ίδια πραγματικότητα, σαν μέρη ενός και του ίδιου συνόλου, σ' έναν ενιαίο κόσμο όπου ρυθμίζεται από αμετάβλητους νόμους και η άπειρη ποικιλία των πραγμάτων ξεκινάει με τις προδιαγραφές ενός κοινού συνόλου, χωρίς να ανατρέπει την προαιώνια ισορροπία; Ζούμε σε χαοτικό κόσμο όπου η σταθερότητα είναι κάτι τυχαίο ή μήπως τα πράγματα αλλάζουν έτσι (περιοδικά, κυκλικά, επαναληπτικά...) ώστε να υπάρχουν τα φαινόμενα του συγχρονισμού, της ισορροπίας και τελικά η προοπτική για πράγματα με σταθερή δομή και ύπαρξη, αντί ενός χάους αλληλο­συγκρουόμενων μορίων; Θα κρύψουμε την ερμηνεία του κόσμου σε λέξεις, όπως όταν εκτοξεύουμε τη λέξη "μορφή", που εμφανίζει σαν εύκολη και στατική την ύπαρξη ενός πράγματος ή θα παρατηρήσουμε, ότι η μορφή ενός πράγματος είναι ένα επίτευγμα που γίνεται με δυναμικές διαδικασίες, για τις οποίες μόνο μία φυσική και λογική ερμηνεία μπορούμε να δώσουμε;

 

 

 

Σκεφτείτε απλά και με τη δική σας κρίση: Η διατύπωση του παραπάνω διλήμματος με λίγες απλές λέξεις και έτσι σύντομα δείχνει καθαρά μόνο δύο αντίθετες προοπτικές για την ανθρώπινη έρευνα και για το νόημα της ζωής. Δεν ήταν δύσκολο να επικρατήσει η μια άποψη έναντι της άλλης. Ακόμα και μικρά παιδιά μπορεί να σκέφτηκαν την αισιόδοξη επιλογή, έστω και επιπόλαια. Καλύτερα να σκεφτείς επιπόλαια μια σωστή άποψη παρά να σκεφτείς πολύ έξυπνα και με πολλή μόρφωση μια λαθεμένη άποψη!

businessman-philosopherΕάν λοιπόν, επι­κρατούσε στην κοινω­νία η απλή άποψη όσων φιλοσόφων υπε­ρεκτίμησαν τις δεξιό­τητές τους, αλλά αντι­λήφθηκαν και υπο­στήριξαν ότι ο κόσμος μπορεί να ερμηνευτεί εύκολα, ακόμα και μόνο με τη θεωρητική σκέψη, τότε η πορεία του πολι­τισμού στον πλανήτη Γη θα ήταν πιο σπουδαία και μάλ­λον απαλ­λαγμένη από πολλές ψεύτικες από­ψεις τις οποίες επι­θυμούν να επιβάλ­λουν με τη βία...

Όσοι ζούνε με την εντύπωση, ότι το μεγάλο μέγεθος του κόσμου, η άπειρη ροή του χρόνου και η ανεξάντλητη ποικιλία της φύσης βάζουν στενά όρια στη γνώση μας και ότι η δική μας ξεχωριστή ύπαρξη είναι μια λεπτομέρεια μέσα στο σύμπαν, αυτοί μάλλον δεν έχουν σκεφτεί ή έχουν απορρίψει την πιθανή περίπτωση, ο κόσμος να περιέχει παντού και πάντοτε τα ίδια όρια, ή την ίδια ουσία, ή τις ίδιες δυνάμεις, ή τους ίδιους νόμους... Αναμφίβολα, αγνοούμε άπειρα πράγματα που μπορούν να υπάρξουν και άπειρα από όσα μπορούν να γίνουν. Αυτή η άγνοιά μας είναι άγνοια για τη φύση και την πραγματικότητα ή είναι άγνοια των τυχαίων και περιστασιακών φαινομένων που γίνονται με άπειρες λεπτομέρειες, αλλά δεν αποτελούν την ουσία της σταθερής πραγματικότητας; 

Σχεδόν το σύνολο των διαπιστώσεων, των σκέψεων και των συσχετισμών που διατυπώνονται στις ηλεκτρονικές σελίδες, αξιώνουν την πιο απλή γενικευμένη παρατήρηση του κόσμου: Παντού μέσα στο χώρο και πάντοτε μέσα στο χρόνο (σε όλο το σύμπαν δηλαδή) υπάρχουν τα ίδια όρια, οι ίδιοι νόμοι, η ίδια συνολική πραγματικότητα, πολλές ίδιες φυσικές σχέσεις και ομοιότητες, παρά τις τεράστιες αποκλίσεις και τις εξωτερικές διαφοροποιήσεις που προκαλούνται από το περιβάλλον των επιμέρους πραγμάτων. Εάν οι έρευνες για τη φύση προχωρούσαν με αυτήν την αισιόδοξη προοπτική, την οποία αντιλήφθηκαν από νωρίς στην Ιστορία του πολιτισμού, πολλοί γνωστοί και άγνωστοι φιλόσοφοι, τώρα όλες οι επιστήμες θα ήταν πιο προχωρημένες, αφού η έρευνα τότε θα γινόταν :

1) Με την καθοδήγηση μιας πιο σωστής άποψης για την ύπαρξη ορισμένων σχέσεων στα πιο άσχετα και διαφορετικά φαινόμενα και με την αντίληψη ότι υπάρχουν όρια εκεί που πίστευαν ότι δεν υπάρχουν, έτσι όπως πίστευαν εντυπω­σιασμένοι.

2) Τα πρόσωπα που κάνουν τις έρευνες θα είχαν εμποδιστεί να πέσουν θύματα των πολλών διαδεδομένων προκαταλήψεων και των ανόητων απόψεων, που εισήλθαν στο κεφάλι τους απερίσκεφτα και από την πιο μικρή ηλικία.

3) Δεν θα ξεκινούσαν με ορισμένες λανθασμένες απόψεις για τη φύση, οι οποίες εμποδίζουν τη θεωρητική έρευνα, καθυστερούν τη διάδοση και την ανα­γνώριση της αλήθειας και αφήνουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, τα οποία εκμεταλ­λεύονται πολλοί σαν επαγγελματίες.

Οι σκέψεις και οι απόψεις εκείνες που έρχονται σε αντίθεση με την αρχική διαπίστωση για τη δυνατότητα πιο εύκολης γνώσης, δεν θα τους εμπόδιζαν να αποκτήσουν σωστή γνώση. Δηλαδή, δεν θα φανταζόντουσαν υπερφυσικές δυνάμεις, ανεξάρτητα πράγματα, φαινόμενα που δεν θα εξηγηθούν ποτέ, ενώ οι περιπτώσεις των αντίθετων παρατηρήσεων δεν θα προκαλούσαν την αμφι­σβήτηση, και βιαστική απόρριψη, αλλά η διερεύνηση θα γινόταν με τη βεβαιότητα για μια ερμηνεία ενός μεμονωμένου ή περιστασιακού φαινομένου.

4) Κυρίως, όμως, δεν θα είχαν επικρατήσει ένα πλήθος τρελών και χαζών απόψεων που πιστεύουν οι άνθρωποι και με τις οποίες ρυθμίζουν καθημερινά τη ζωή τους, είτε με τη σκέψη αυτών των απόψεων, είτε με τη σκέψη ότι κάποια πράγματα δεν είναι γνωστά και ο καθένας μπορεί να λέει ανεύθυνα οτιδήποτε. Στη χειρότερη περίπτωση, η διάδοση της πλάνης και των ανόητων απόψεων θα ήταν ένα σύντομο και δικαιολογημένο κοινωνικό φαινόμενο και δεν ρίζωνε για πολλούς αιώνες και μέχρι του σημείου να σκοτώνονται οι άνθρωποι ομαδικώς μεταξύ τους.

 

Όσο για εκείνους που διαφωνούν και πιστεύουν στην πρώτη απαισιόδοξη προοπτική του πιο πάνω διλήμματος, όπως θα δούμε αυτή η άποψη δεν συμφωνεί με τη διεύρυνση της (επιστημονικής) γνώσης μας. Έτσι δεν εξηγούνται ένα πλήθος από παρατηρήσεις που αποκαλύπτουν μια σχετική ισορροπία και τάξη μέσα στην ανεξάντλητη φύση και κυρίως, έτσι δεν πρόκειται ποτέ να εξηγήσουν το πιο συνηθισμένο φαινόμενο, που είναι η ίδια η ψυχική τους ύπαρξη. Η σημαντική ψυχική μας ύπαρξη, η οποία ας τονιστεί, δεν περιγράφεται με τη σαφήνεια των μαθηματικών, η οποία δεν εμφανίζεται με τη σαφήνεια των εξωτερικών πραγμάτων, που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και κινούνται με σχετικά χαμηλές ταχύτητες... η οποία δεν είναι το αποτέλεσμα ενός εξωτερικού συνδυασμού μορίων, αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει, χωρίς τη σταθερότητα σε μια προηγούμενη πραγματικότητα, σταθερότητα που δεν λείπει ούτε από τις πιο μικρο­σκοπικές διαστάσεις εκείνης.  

Θα αποδειχτεί, λοιπόν, ότι πολλά φαινόμενα τα οποία πιστεύαμε ότι είναι τα πιο δύσκολα να εξηγήσουμε, αυτά ήταν πολύ ευκολότερα και ότι αντιθέτως στην επιστήμη έχουν κατακτηθεί οι λύσεις σε πολύ πιο δύσκολα ερωτήματα. Θα αποδειχτεί ακόμα, ότι μέχρι τώρα, ο μόνος λόγος για τον οποίο η έρευνα δεν αποκάλυψε τις απαντήσεις στις πιο μεγάλες απορίες είναι οι προκαταλήψεις που εμπόδιζαν ή δεν άφηναν να γίνει η έρευνα, η απίστευτη παράνοια του ανθρώπου που επηρεάζει το σύνολο της συμπεριφοράς του και η υπερβολική επικέντρωση της ανθρώπινης σκέψης στην επιβίωση και στις σχέσεις του ανθρώπου με τους άλλους που αντιλαμβάνεται. Οι μεγάλες διαστάσεις του φυσικού κόσμου, δηλαδή τα μεγάλα όρια μήκους, χρόνου και μεταβολής στην κίνηση, εξυπηρετούν την ποικιλία των φαινομένων και τον πολύπλοκο σχηματισμό των πραγμάτων. Τίποτε άλλο!  

www.kosmologia.gr

 

www.kosmologia.gr

 

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kosmologia.gr μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες σελίδες με χρήσιμες φιλοσοφικές σκέψεις, αλλά και όλες τις σκέψεις, τις παρατηρήσεις και τις σχέσεις που αποτελούν την πιο προχωρημένη ερμηνεία του κόσμου και αποκαλύπτουν ποια λάθη οδήγησαν σε αδιέξοδο τις προηγούμενες θεωρίες.

Λήμμα: Τι είναι η θεωρία του Τελειωμένου Χρόνου ή του Ολοκληρωμένου Σύμπαντος.

http://www.kosmologia.gr/entry.htm
 

Είσοδος για ερευνητές φυσικούς και οι κεντρικές απόψεις της κοσμολογικής θεωρίας:

http://www.kosmologia.gr/subsection2.htm

http://www.kosmologia.gr/me-ma-parts/kosmology_base.htm
 

Ποια φαινόμενα περιγράφονται ενοποιημένα, ερμηνεύονται και προβλέπονται στη θεωρία του Τελειωμένου Χρόνου και της Σχετικότητας της Ενέργειας .

http://www.kosmologia.gr/cosmonomy/force_of_ideas_3.htm
 

▪ Η στενή σχέση της μάζας με τη μεταβολή στη μέγιστη ταχύτητα των η/μ κυμάτων. Με το επίπεδο γνώσης της μέσης εκπαίδευσης! .

 

▪ Η πληρέστερη κοσμολογική θεωρία: Κυκλικός χρόνος, (Πλήρες) Σύμπαν, Δυναμικός (Κενός) χώρος και Ύλη .

▪ Αποσπάσματα για την κατανόηση του κόσμου ως ένα πλήρες & σταθερό σύνολο
. (pdf)

▪ Περιοδικές μεταβολές και ρυθμοί (με τις πιο υψηλές ταχύτητες) στα θεμέλια της φύσης
. (pdf)

▪ Σχεδόν 100 χρόνια παραπλάνησης και η πιο μεγάλη ιστορία που θα γραφτεί για τους επόμενους αιώνες
.

 

 

 

 

 

 

δείκτηςΑπό τότε που οι άνθρωποι έμαθαν να γράφουν...

[-]

 

Από τότε που οι άνθρωποι έμαθαν να γράφουν, να αποτυπώνουν τις σκέψεις τους με τα σημάδια της γλώσσας και έκαναν πιο εύκολα τα μέσα για να συγγράφουν, από τότε έζησαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων. Χρησιμεύει να παρατηρήσουμε, ότι από αυτά τα αμέτρητα εκατομμύρια, μόνο ένας μικρός αριθμός μάλλον λίγων χιλιάδων προσώπων, κάθισαν και κατέγραψαν με μια σειρά τις σκέψεις τους και συγκέντρωσαν ένα πλήθος απόψεων, εμπειριών και παρατηρήσεων που σαν πνευματικό έργο να αποτελούν μια μεγάλη συνεισφορά στην ανθρώπινη έρευνα, στην κατάκτηση της αλήθειας και στην καλή προοπτική της γνώσης.

Αυτή εδώ η παρατήρηση γίνεται, χωρίς να μειώσουμε τη συνεισφορά και την επιτυχία που ίσως όλοι οι άνθρωποι, ο καθένας με τον τρόπο του, κατάφεραν στη ζωή τους ή με την ίδια τη ζωή τους. Επίσης, δεν αγνοούμε, ότι η δυνατότητα για μια άφθονη πνευματική και συγγραφική παραγωγή, προϋποθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την επιβίωση, το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από τα πρόσωπα ξεχωριστά και που, αν η επιβίωση δεν ήταν ένας δύσκολος αγώνας για τους πιο πολλούς ανθρώπους, τότε σίγουρα πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν συνεισφέρει για την επιστημονική έρευνα και στο ξεπέρασμα των πιο ανόητων σκέψεων. Αλλά, αν πρέπει να εκτιμήσουμε σαν συνεισφορά και σαν πνευματική κατάκτηση απ' ευθείας ένα συγκεκριμένο πνευματικό έργο, ένα φιλοσοφικό, ένα επιστημονικό ή ένα καλλιτεχνικό ή ένα τεχνο­λογικό έργο, που δημιουργήθηκε από ένα μόνο πρόσωπο, μέχρι πριν από μερικούς αιώνες, τότε θα αριθμήσουμε έναν εντυπωσιακά μικρό αριθμό προσώπων σε σύγκριση με τον αριθμό των προσώπων που έζησαν στον πλανήτη Γη ή ακόμα και σε σύγκριση με όσους μπορούσαν να αφιερώσουν χρόνο και σκέψη για ένα τέτοιο πνευματικό έργο. Αν εκτιμήσουμε πιο επιλεκτικά το πνευματικό έργο που έφτασε  σε εμάς, όπως αυτό ιδιαίτερα του Αριστοτέλη και μέχρι 15 αιώνες μετά, τότε θα αριθμήσουμε τα πρόσωπα με τα δάχτυλα των χεριών μας! Οι περισσότεροι άνθρωποι εστίασαν τις δυνάμεις τους για την εδραίωση της παρουσίας τους, για την ασφάλειά τους, για τις κοινωνικές σχέσεις τους, για τη χαλάρωσή τους και την ικανοποίηση των αναγκών τους, για την επίλυση των διαφορών τους και για πολλά που μπορούμε να συμπεράνουμε (και όχι μόνο να φανταστούμε. Σκεφτείτε μόνο το πνευματικό έργο του Αριστοτέλη με τις γνώσεις που ήταν διαδεδομένες στην εποχή του και συγκρίνετε πώς σκέφτονται πολλοί άνθρωποι ακόμα και σήμερα 2500 χρόνια μετά, για τα ίδια ζητήματα...

Αυτό το μαζικό χαρακτηριστικό της ιστορίας, δεν πρέπει να αγνοηθεί ούτε να υποβαθμιστεί, ούτε να καλυφθεί με τη δικαιολογία, ότι ο αγώνας για την επιβίωση δεν ευνοούσε τους ανθρώπους να διαθέσουν χρόνο για σκέψεις και εσωτερικές διερευνήσεις, ούτε με τη διαπίστωση, ότι ζούμε για να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα και όχι μόνο για να ερευνούμε. Η απλή σκέψη, ότι ελάχιστοι άνθρωποι είχαν το πλεονέκτημα να ζουν με εξασφαλισμένα τα έξοδα, την υγεία τους και με την εργασία άλλων είναι υπερβολική, αφού εξαφανίζει με τις λέξεις το χρόνο, το καθημερινό 24ωρο που περνάει, και έτσι υποβαθμίζεται η δύναμη μιας τέτοιας πνευματικής επιθυμίας και το νόημα που μπορεί να δώσει στη ζωή, σε αντίθεση με ένα πλήθος άσκοπων δραστηριοτήτων που εκδηλώνουν οι άνθρωποι από ανασφάλεια και τυφλή προσδοκία.

 

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

HTML ΣΕΛΙΔΕΣ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  

 

 

 

Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ... >>>

Back To Top

Σελίδα 8 από 8

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px