*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

 

 

 

ΔΕΙΓΜΑ ΑΣΑΦΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

(Όταν οι μαθηματικοί φιλοσοφούν... ερμηνεύοντας τα νούμερα και τις μαθηματικές σχέσεις)

Σκοτεινές έννοιες στη φυσική

Εκφράσεις ασαφείς, δυσνόητες και αλληγορικές, οι οποίες δεν υστερούν σε φαντασία από μία φιλοσοφική ορολογία, από ένα χώρο έρευνας, ο οποίος θα έπρεπε να είναι σαφέστερος από τη φιλοσοφία, αν πρέπει να αποκαλείται "επιστημονικός". Η επιτυχημένη διατύπωση και η απλούστευση των νοημάτων ενισχύει την αξιοπιστία στη γνώση και την καθιστά πιο εύκολα διδάξιμη.

θερμοδυναμικό βέλος του χρόνου

σκοτεινή ενέργεια

κβαντική διάνοιξη σήραγγας

ανθρωπική αρχή

διόγκωση του Σύμπαντος

αδιάστατο σημείο

σύμπαν-βρέφος

βαθμωτό πεδίο

διπλωμένες ή τυλιγμένες διαστάσεις

συμμετρικές δυνάμεις

χωροχρονικός αφρός

ψευδο-ενέργεια

κοσμική κυματοσυνάρτηση

θεωρία των πάντων (μαζί με τη ζωή?)

σχετική πιθανότητα

κβαντική βαρύτητα

παράλληλα σύμπαντα

υπερχώρος, μετασύμπαν

συρρίκνωση χορδών στο άπειρο

συμπαντική μεμβράνη

διακύμανση του κενού

πάγωμα ή διαστολή του χρόνου

υπερσυμμετρική θεωρία

χρονοαντιστροφή

τελική θεωρία

κλειστό σύστημα

ρήξη συμμετρίας

πεδία Χιγκς

ισχυρή πυρηνική δύναμη

σούπα σωματιδίων

παραμόρφωση του χωρόχρονου

"γεύση" σωματιδίου

κβαντικό κενό

εικονικά σωματίδια

μάζα ηρεμίας

εξαϋλωση

 

 
 

Οι παραπάνω εκφράσεις πιθανό να αφορούν πραγματικά φαινόμενα, να προέρχονται από ώριμες θεωρίες και να διατυπώνονται με μαθηματικά. Έχω μάθει να σκέφτομαι με τις πιο ασαφείς εκφράσεις, να εμπνέομαι και με τη βοήθεια της φαντασίας να καταλαβαίνω περισσότερα από αυτά που ο άλλος θέλει να πει. Δεν είμαι ο κακόπιστος που ψάχνει αφορμή από μία λέξη για να αμφισβητήσει ολόκληρη μία προσπάθεια και την ικανότητα κάποιου. Αντιθέτως, σέβομαι και εκτιμώ κάθε προσπάθεια έρευνας και δημιουργικής σκέψης, με όλα τα λάθη που ίσως να έχουν γίνει. Όμως, γι' αυτό δεν μπορώ να δεχτώ την κακοπιστία και την περιφρόνηση προς τη δική μου φιλοσοφική προσπάθεια και στην περίπτωση αυτή επιθυμώ να γίνομαι επίσης προκλητικός και να βρίσκω αφορμή για αμφισβήτηση.

Όταν κάνουμε έρευνα και στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε ορισμένα πράγματα, δεν είναι κακό να σκεφτόμαστε πιο χαλαρά, με φαντασία και με λέξεις που προσομοιάζουν ένα άγνωστο φαινόμενο με τα γνωστά. Όταν όμως εμφανιζόμαστε με την αυστηρότητα της επιστήμης και με την απαίτηση οι επιστημονικές παρατηρήσεις να ακουστούνε σοβαρά, τότε να τονίζουμε ότι εκφραζόμαστε φιλοσοφικά. Να τονίζουμε ότι χρησιμοποιούμε τις γνωστές λέξεις για να περιγράψουμε νέα άγνωστα και διαφορετικά φαινόμενα ή αντιθέτως, ότι επινοούμε νέες λέξεις για να περιγράψουμε ένα γνωστό φαινόμενο σε ιδιαίτερο χώρο (αν το έχουμε καταλάβει). Επιπλέον γίνεται και προκλητικό το φαινόμενο για κάθε δημιουργικά σκεφτόμενο άνθρωπο, να συναντάμε τις ίδιες ανοησίες, πανομοιότυπες σε ένα πλήθος βιβλίων και σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, με την καλλιεργημένη εντύπωση ότι θα βάλουμε γνώση μέσα στο κεφάλι μας. Ενώ αυτό που αληθινά συμβαίνει είναι να βάζουν χρήματα κάποιοι στις τσέπες τους και να διαφημίζονται πρόσωπα, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

 

 

 

 

Η απόκλιση ενός αριθμού κατά 1/10 της μονάδας μπορεί να ακυρώσει τη θεωρία που προέκυψε από την ερμηνεία των αριθμών. Ακόμα, έχει αποδειχτεί, ότι μπορούμε να κόβουμε και να ράβουμε αντικρουόμενες θεωρίες με τη συνέπεια των μαθηματικών και με όποιες παρατηρήσεις μας βολεύουν. Υπερεκτίμηση του πειράματος. Πειράματα μπορούμε να παρατηρήσουμε άφθονα στη φύση και δεν είναι πάντα αναγκαίο ή ο πιο σύντομος δρόμος να τα πραγματοποιήσουμε εμείς στο εργαστήριο. Πολλές μεγάλες ανακαλύψεις της ανθρωπότητας έγιναν με τυχαίο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να προκύψουν μετά από μία θεωρητική αναζήτηση ή με διαφορετική προτεραιότητα και ότι οι ανακαλύψεις μεταξύ τους συνδέονται τυχαία και δεν θα οδηγούσε θεωρητικά η μία στην άλλη.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν αναμιγνύουμε καθόλου αριθμούς και δεν τους έχουμε ανάγκη. Ξεχωρίζουμε και αναζητάμε την αλήθεια σε αστυνομικές και δικαστικές υποθέσεις με την παράθεση, αντιπαράθεση και το συσχετισμό όσων περισσότερων στοιχείων μπορούμε. Μέσα στην πληθώρα των στοιχείων, συχνά ένα μόνο στοιχείο είναι αρκετό για να προδώσει την αλήθεια. Λ.χ. μία κλοπή, μία εξαπάτηση, ένα έγκλημα. Ρωτήστε τους δικαστές και τους αστυνομικούς. Καθημερινά, όλοι οι άνθρωποι -αγράμματοι και επιστήμονες- είμαστε βέβαιοι και επιτυγχάνουμε σε μεγάλο αριθμό κινήσεων και περιπτώσεων, με σκέψεις οι οποίες δεν χρειάζονται μαθηματικούς υπολογισμούς και χωρίς την υπεροπτική επιδίωξη για αποδείξεις. Ακόμα και οι πιο επιπόλαιες σκέψεις, κρίσεις και προβλέψεις μας συχνά επιβεβαιώνονται και δεν τις κάναμε τυχαία. Η ευκολία να γνωρίζουμε σε πλήθος περιπτώσεων , ακόμα και με επιπολαιότητα, κάτι θα έπρεπε να διδάσκει 1) όσους πιστεύουν ότι κατέχουν ένα προνόμιο να γνωρίζουν πιο σωστά από τους άλλους, 2) όσους χρονοτριβούν κατά την αναζήτηση και 3) όσους εκφέρουν εύκολα άποψη για το τι δεν μπορεί να επιτύχει η ανθρώπινη λογική. 

 

 

 

 

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝ, ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ...

 

Υποθέστε ότι εξηγούμε το Σύμπαν με τους συνδυασμούς μερικών πρωταρχικών ουσιών και ακόμα, ότι έχουμε τελειώσει την εξήγησή μας για τη δημιουργία της ύλης και τη μορφή του Σύμπαντος . Αυτές οι εξηγήσεις δε θα περιείχαν κάτι το ανεξήγητο; Τι θα ήταν εκείνα, τα οποία θα ονομάζαμε ουσίες και δυνάμεις και των οποίων θα γνωρίζαμε καλά τις δυνατότητες;

 

Η απλή σκέψη που διατυπώνεται παραπάνω, παρόμοια έχει γίνει από φιλόσοφους, στοχαστές και πνευματικούς ανθρώπους από τα αρχαία χρόνια. Ας κάνουμε την ίδια σκέψη και ας υποθέσουμε ότι επιτυγχάνουμε να ερμηνεύσουμε και να περιγράψουμε το Σύμπαν, με τα μαθηματικά και το παρανοϊκό λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν οι πιο σύγχρονες κοσμολογικές θεωρίες. Πέρα από τη χρησιμότητα της γνώσης για τεχνολογικούς σκοπούς, τι θα έχουμε κατανοήσει καλύτερα από όσο είπε με λίγες λέξεις ο Σπινόζα, ότι τα πράγματα είναι τρόποι στην ύπαρξη της ουσίας; Ο έξυπνος ερευνητής, ο οποίος σκέφτεται για τη φύση σαν ένα σύνολο, αντιλαμβάνεται ότι μια ικανοποιητική ερμηνεία, η οποία δεν θα χρειαστεί επιπλέον ερμηνεία, πρέπει να περιγράφει πώς το πλήθος από διαφορετικά πράγματα δημιουργούνται και μετασχηματίζονται διατηρώντας πάντα ένα σύνολο (με σταθερές σχέσεις και νόμους) και να εξηγεί τις ιδιαιτερότητες των πραγμάτων και των φαινομένων με λίγα, απλά και πρώτα φαινόμενα. Όχι το αντίθετο, να εξηγεί τα απλά και γνωστά φαινόμενα με άγνωστα, σπάνια και ασύνδετα μεταξύ τους φαινόμενα ή με φανταστικές αριθμητικές σχέσεις, όπως προσπαθούν πολλοί σύγχρονοι ερευνητές. 

 

Το αναμενόμενο αδιέξοδο της σύγχρονης κοσμολογίας έχει γίνει αντιληπτό από τους φυσικούς και πολύ εύκολα επινόησαν την αποκαλούμενη ανθρωπική αρχή. Μία ερμηνεία κατανοητή, ρεαλιστική αλλά καθόλου έξυπνη και πειστική. Το ίδιο αναμενόμενο αδιέξοδο παρατήρησαν οι φιλόσοφοι από τα αρχαία χρόνια και τόλμησαν να δώσουν πολύ πιο έξυπνη ερμηνεία, η οποία τότε στην εποχή τους και με τις τότε γνώσεις δεν μπορούσε να είναι διατυπωμένη με επιστημονική συνέπεια, αποδεδειγμένη, καλά κατανοητή και χωρίς φαντασία. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τον αιώνα μας πολλοί φιλόσοφοι κατέληξαν σε παρόμοια διαπίστωση και ισχυρίστηκαν, ότι η ουσία πρέπει να "ενσωματώνει" ιδιότητες και χαρακτηριστικά της ψυχής και όχι μόνο τις μηχανικές και χημικές ιδιότητες.

Έτσι μερικοί φιλόσοφοι ισχυρίστηκαν με δυσεύρετα και πονηρά επιχειρήματα, ότι η ουσία που συγκροτεί τον αντικειμενικό κόσμο είναι, εμπεριέχει ή υπερτερεί το χαρακτηριστικό της ψυχής, μερικοί άλλοι προσδιόρισαν σαν ουσία τη σκέψη, άλλοι το πνεύμα, το θεό, την τυφλή βούληση, τη συνείδηση και ο επίσκοπος Μπέρκλεϋ (1685-1753) ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία εξωτερική ουσία πέρα από τα δεδομένα των αισθήσεών μας.

Μπορούμε εύκολα να γελοιοποιήσουμε αυτές τις φιλοσοφικές προσπάθειες, να βρούμε αμέτρητες ασυνέπειες και λάθη, να παρατηρήσουμε τα μεγάλα κενά της γνώσης και να χαρακτηρίσουμε τρελούς τους φιλόσοφους. Όμως, δεν έκαναν τη παιδαριώδη σκέψη και δεν τόλμησαν να ισχυριστούν ότι ολόκληρος ο κόσμος -ο οποίος στην εποχή τους γινόταν αντιληπτός κατά πολύ μικρότερος, από αυτόν που με δέος μας αποκαλύπτει η αστροφυσική- δημιουργήθηκε για να εμφανιστούν οι φυσικοί και να τον ερευνούν! Προς θεού!

 

 

 

 

 

Επαναλαμβάνω έντονα την άποψη ότι, η μεγαλύτερη συνεισφορά της Φιλοσοφίας στον ανθρώπινο πολιτισμό και στην πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου έχει επιτευχθεί με την παρατήρηση ότι τα συγκεκριμένα πράγματα δεν είναι τόσο καλά γνωστά, ακριβώς προσδιορισμένα και όπως φαίνονται στα μάτια μας και με την ανάδειξη του ρόλου της σκέψης για το ξεπέρασμα των προκαταλήψεων. Τα συγκεκριμένα πράγματα που θεωρούνται καλά γνωστά, τα γνωρίζουμε λιγότερο από όσο πιστεύουμε και με πολλές πλάνες. Στην (ευμετάβλητη και υπό προϋποθέσεις) ύπαρξη κάθε πράγματος “συναντιώνται” όλες οι επιστήμες και μετά από κάθε γνώση προκύπτουν νέα ερωτήματα. Και η εμπειρία δεν είναι πάντοτε αυτή που θεωρούμε ότι “εισπράξαμε” και πέφτουμε θύματα πλάνης και κακής κρίσης... και καλύτερα θα ήταν να αγνοούσαμε. Στη μεγάλη συνεισφορά της φιλοσοφίας, εκτός από την ευρύτερη πνευματική καλλιέργεια που επιτυγχάνουμε, να υπολογίσουμε ιδιαίτερα την αξιοποίηση της σκέψης για να ξεπεράσουμε γρήγορα τις πιο επιπόλαιες και ανόητες απόψεις μας. Μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο, αξιοποιώντας τις σκέψεις που έχουν καταγραφεί επιδέξια, προσεκτικά και με όλα τα επιχειρήματα στη φιλοσοφία. Δεν θα επιμέναμε σε ανόητες απόψεις ή αντιθέτως θα είχαμε να πούμε περισσότερα για να τις ενισχύσουμε, εάν γνωρίζαμε καλύτερα τις συνέπειες τους, τις ελλείψεις, τα λάθη, τα αδιέξοδά τους και την πολυπλοκότητα των ζητημάτων.

Σημειώστε το απόσπασμα αυτό του Henri Bergson: “Θα μπορούσαμε ποτέ να αμφιβάλλουμε για την απόλυτη αξία των γνώσεών μας, αν η φιλοσοφία δε μας έδειχνε σε ποιες αντιφάσεις σκοντάφτει η λογική μας, σε ποια αδιέξοδα καταλήγει;”

 

 

Κοιτάξτε ακόμα:

"ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ"  |  "ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΖΩΗ |  "ΝΕΟΤΕΡΗ ΦΥΣΙΚΗ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ"  

"ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ"  |  "ΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ"

 

Γιατί τα μαθηματικά μπορούν να εφαρμόζονται με επιτυχία στα πράγματα, να εκφράζουν σχέσεις αναλογίας και να υπολογίζουν με τύπους τις μεταβολές, τα μεγέθη και τις ποσότητες;   

Η κοσμολογία σήμερα  

με αφορμή τις επιστημονικές απόψεις ενός ομοεθνή μου, του γνωστού φυσικού και ερευνητή...   

 

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px