*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

 


 Eng language

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ... ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ

???

Σχετικότητα του χρόνου ή της ενέργειας ; - Οι μεγάλες παγίδες της εμπειρίας - Οι "μικρές εκρήξεις" του άτμητου χώρου...

 

Η ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

 

 

δράση χωρίς σκέψη

 

παζλ πληροφοριών

<•> Μια από τις μόνιμες φαντασιώσεις των ανθρώπων είναι η εντύπωση ότι για τη ζωή τους δεν χρειάζεται να σκεφτούν τι είναι ο κόσμος έξω από το ανθρώπινο πνεύμα και χωρίς την κοινωνία. Η ανθρώπινη κοινωνία είναι γι' αυτούς όλος ο κόσμος. Στη χώρα μας μερικές φορές απαντούμε: λογάριασες χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν μπορεί να είναι αξίωμα για τη ρύθμιση της ζωής η παράλογη σκέψη, ότι όλος ο κόσμος είναι μόνο αυτός που εμφανίζεται εμπρός στα μάτια μας. Δεν είναι έξυπνο και λογικό να ζητάμε καλή τύχη και ευτυχία με δράσεις που αγνοούν τα μόνιμα χαρακτηριστικά του κόσμου (την πραγματικότητα) και να σχεδιάζουμε το μέλλον με ψέματα, με απίθανες υποθέσεις και με λανθασμένες απόψεις. Δεν είναι έξυπνο ούτε λογικό να προσδοκούμε ότι με παρανοϊκή δράση, με υπερβολική εκτίμηση για τις γνώσεις μας και με αδιαφορία για την έρευνα του κόσμου, έτσι θα ευνοηθεί η τύχη μας μέσα στον κόσμο και θα “φύγουμε” ανώτεροι από τα άλλα ζώα. Η πειστική (υλιστική) άποψη, ότι ο κόσμος είναι έτσι όπως εμφανίζεται μόνο με τους νόμους της εξωτερικής κίνησης των σωμάτων, αφήνει αναπάντητα πολλά και προκλητικά ερωτήματα. Με αυτή την υλιστική άποψη πιστεύουμε ότι οι συνέπειες της δράσης μας δεν εξαρτώνται καθόλου από τον κόσμο. Έχουμε την ψευδαίσθηση, ότι ο κόσμος προσφέρεται έτσι άψυχος με τους νόμους του, για να ζήσουμε με τις φαντασιώσεις μας, με μόνο εμπόδιο την κακή τύχη και με υπαίτιους μερικούς ανθρώπους. Όμως η απλή λέξη “τύχη” που κατονομάζει την αδυναμία πρόβλεψης και την πολυπλοκότητα των πραγμάτων δεν απλώνει λιγότερο σκοτάδι στη σκέψη από τη λέξη “θεός”.

 

ποτέ δεν θα μάθεις...

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν ή διαβάζουν σκέψεις για την αρχή του κόσμου και από την έρευνα για τους νόμους του, αμέσως σκέφτονται ότι τα ζητήματα είναι άχρηστα για τη ζωή και μας βγάζουν εκτός πραγματικότητας. Μερικοί ίσως να αστειεύονται. Μάλλον δεν έχουν σκεφτεί καλά, ότι το αντίθετο συμβαίνει στη ζωή τους: Έχουν την εντύπωση ότι όσα σκέφτονται για τους ανθρώπους αυτά είναι ο κόσμος. Έχουν την εντύπωση ότι όσα πληροφορούνται για τις ανθρώπινες δράσεις είναι γνώση και όχι φαντασία. Εκτιμούν σαν πραγματικότητα τη φαντασία, τις συνήθειες και τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων γύρω τους, επειδή αυτοί αντιδρούν και μπορούν να αλλάξουν τη δική μας ζωή, άλλοτε προς το χειρότερο και άλλοτε πιο ευχάριστα. Αν μια περιοχή της γνώσης πλησιάζει περισσότερο στη φαντασία, τότε αυτή η περιοχή είναι οι πληροφορίες για τα κοινωνικά γεγονότα και για την ανθρώπινη δράση. Ποια κοινωνία και ποια ανθρώπινη δράση, θα ρωτούσαμε. Η δυσκολία στην απάντηση προέρχεται από την έλλειψη γνώσης και από την πολλή φαντασία. Περισσότερο φανταζόμαστε τι και γιατί κάνουν οι άλλοι άνθρωποι και τι γίνεται μέσα στην κοινωνία, παρά γνωρίζουμε. Δεν γνωρίζουμε καλά και αρκετά ούτε καν τους φίλους μας, ούτε καν τον εαυτό μας μέσα σε διαφορετικές συνθήκες. Τίποτε δεν είναι βέβαιο και δεν γνωρίζουμε καλά ούτε τι θέλουμε. Αν είχαμε καλύτερη γνώση και τις απαραίτητες πληροφορίες, έτσι θα γνωρίζαμε καλύτερα τι θα συμβεί στη ζωή μας και στην κοινωνία και με ποιες συνέπειες. Τότε θα μπορούσαμε πιο εύκολα να προγραμματίσουμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις και η τύχη δεν θα ήταν τόσο ανατρεπτική για τα σχέδια και τη ζωή μας. Ξεγελάμε τον εαυτό μας με τη σκέψη ότι συμμετέχουμε σε ένα μεγάλο έργο και αγωνιζόμαστε για ένα ύψιστο σκοπό. Η πραγματικότητα που νομίζαμε ότι επιλέξαμε για να ζήσουμε είναι για κλάματα και για γέλια! Γι' αυτό να μη βιαζόμαστε να γελάσουμε ή να κλάψουμε για τους άλλους, με την υπεροψία ότι εμείς που δεν φιλοσοφούσαμε ήμασταν μέσα στην πραγματικότητα. Διότι η δική μας σειρά... δεν θα αργήσει και ο κόσμος δεν θα παραμείνει έτσι όπως πιστεύαμε, ούτε θα γίνει όπως προβλέπαμε.

 

ψέματα και φαντασιώσεις...

 

Με την αμφισβήτηση των πνευματικών ικανοτήτων του ανθρώπου και με την αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου της τύχης, έτσι απαξιώνεται η προσπάθεια για κοινωνικό αγώνα και αποθαρρύνεται η δράση. Με αυτή την άποψη για τον κόσμο προκαλείται κάποια ανησυχία. Ίσως εκτιμηθεί ότι έτσι οι άνθρωποι γίνονται αδρανείς και σταματούν να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή. Αλλά η ανησυχία γίνεται υπέρμετρη, όταν φανταζόμαστε ότι έτσι γινόμαστε ευάλωτοι στα σχέδια των ισχυρών και υποχείρια για τους σκοπούς ξένων συμφερόντων. Διότι με την αμφισβήτηση των πνευματικών ικανοτήτων του ανθρώπου και με την υποβάθμιση της υπαιτιότητάς του, όσοι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση ή σε θέση εξουσίας, αυτοί επίσης δεν έχουν τον έλεγχο των εξελίξεων, όπως νομίζουν. Δεν γνωρίζουν καλά ούτε το δικό τους συμφέρον και τις συνέπειες των επιλογών τους. Οι “ισχυροί”, είτε ως ξεχωριστά πρόσωπα είτε ολόκληρα κράτη, έχουν περισσότερες αδυναμίες απ' όσες νομίζουν, λιγότερη επίγνωση της πραγματικότητας και επίσης έχουν υπερεκτιμήσει τις ικανότητες και τη γνώση τους. Τέλος, με αυτή την απαξίωση γενικά του ανθρώπου, δεν μένουμε αδιάφοροι στις προκλήσεις και στις προσπάθειες κάποιων για να μας εκμεταλλευτούν. Αλλά ούτε προτρέχουμε να ενοχοποιήσουμε κανένα, δεν βιαζόμαστε να επιρρίψουμε ευθύνες πέρα από τον εαυτό μας, δεν σπαταλάμε τη σκέψη μας για φανταστικούς εχθρούς και δεν εμπιστευόμαστε κανένα σχέδιο για μια καλύτερη κοινωνία.

 

κόσμος και ανθρώπινη ανοησία

 

 

//////////////////////////

 

pdf>>>► Κατεβάστε και εκτυπώστε αυτή τη σελίδα... με ακόμα περισσότερες σκέψεις 

 

 

 

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΘΕΟΣ" >>>

 

     
 

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ >>>

 
 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΦΑΝΕΡΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

 

Ενοποιημένη Απάντηση, όχι μονόπλευρη, δηλαδή:

checkΗθική    checkΨυχολογική    checkΛογική    checkΠολιτική    checkΚοσμολογική

 

 

 

 

[-]

 

<•> Περισσότερα στα βιβλία

 

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑleft hand ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

 

"ΜΕΓΑΛΑ" ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ !

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (σε περιορισμένο αριθμό)

Όσα δεν σκέφτηκαν στη Φυσική και στη Φιλοσοφία... με το κοινό λεξιλόγιο

 

 

 

Η διάνοια δεν έχει σπουδαιότερη δυνατότητα από το να γνωρίζει, να διατηρεί τον εαυτό της σαν αυτοσκοπό και να διαμορφώνει την αυτογνωσία της. Η αυτογνωσία είναι το νόημα της ευτυχίας, η ουσία της λογικής και ο σκοπός της ηθικής. Ο εγωκεντρισμός και η αυταπάτη είναι από μόνα τους, χωρίς καμιά πράξη, η πιο μεγάλη καταστροφή και σχετίζονται άμεσα με την παράδοση στην τύχη. Ζωή χωρίς διανοητική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη και χωρίς διαμόρφωση αυτογνωσίας ήταν, είναι και θα είναι για πάντα και παντού μέσα στο Σύμπαν ανεπαρκώς αξιοποιημένη και παρασυρμένη, με όποια δυνατότητα και αν τη φανταστούμε.

 

 

 

επιστημονικά όργανα

 

αισθητήρια όργανα

σκέψη

Εξακολουθούν να γίνονται τροποποιήσεις στα κείμενα και στη σχεδίαση των ιστοσελίδων.

 

Ανακαλύπτεις τώρα τη Φιλοσοφία; Τι είναι Φιλοσοφία. Φιλοσοφία & πραγματικότητα  >>>►

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px