*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

ΕΠΑΝΩ • ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΗ ΗΘΙΚΗ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ... ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ

 Eng language

Προσανατολίσου!

Προσανατολίσου!

 * SITE STRUCTURE

  Ο  Ο  

  Ενοποιημένη Απάντηση, δηλαδή: 

checkΗθική  checkΨυχολογική  checkΟρθολογική  checkΠολιτική  checkΚοσμολογική

(Να το αναλύσουμε λίγο >>>)άγκυρα

 

Προσανατολίσου, μην παραπλανάς τον εαυτό σου!

Με τη συνηθισμένη λογική της εξειδίκευσης, όπου η έρευνα και το αντικείμενο περιορίζονται για να μπορέσει να γίνει βαθύτερα γνωστό το αντικείμενο και να παρουσιαστεί ξεκάθαρα με όλες τις λεπτομέρειες, θα ανέμενε κανείς ότι οι σελίδες στην τοποθεσία www.kosmologia.gr θα περιέχουν αποκλειστικά ζητήματα της αστροφυσικής. Ακόμα πιο λίγο κατανοητό και πιο απρόσμενο, θα είναι ότι από τις πρώτες επιλογές για ανάγνωση εμφανίζονται σελίδες με άσχετους τίτλους, όπως αυτή εδώ με την προτροπή "προσανατολίσου!". Ο δημιουργός και εμπνευστής των ιστοσελίδων, με το εύρος των ζητημάτων που συμπεριλαμβάνονται στην τοποθεσία αποβλέπει πιο πέρα από τα κοσμολογικά ζητήματα: Στη σύνδεση της σκέψης και της έρευνας με τις πνευματικές αξίες, όπως είναι η αυτογνωσία και η αμεροληψία, δηλαδή με την επίγνωση για τη δική μας ύπαρξη μέσα στον κόσμο, χωρίς αυταπάτες.

Πρώτα από όλα ...

[-]

τα κοσμολογικά ζητήματα για τη δημιουργία του κόσμου και τον προορισμό του είναι από τα πιο άμεσα συνδεδεμένα με τα "άσχετα" ζητήματα για την ύπαρξη του θεού, για τον προορισμό και τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο και με πλήθος ζητημάτων, τα οποία οι φιλόσοφοι αντιλήφθηκαν από τα αρχαία χρόνια πως συνδέονται όλα μεταξύ τους. Αυτό το γνωρίζει ιδιαίτερα καλά ο δημιουργός και εμπνευστής των σελίδων, αφού η δική του προσπάθεια και θεωρητική έρευνα ξεκίνησαν από τις πιο απλές και συνηθισμένες σκέψεις της νεανικής ηλικίας και συνεχίστηκαν μακροχρόνια με την παράλληλη μελέτη πολλών φιλοσοφικών έργων. Με το πλεονέκτημα αυτός να γνωρίζει τις τελικές απαντήσεις, με την εμπειρία του από τις δυσκολίες (και τις παγίδες) που συνάντησε και με τη γνώση του για τα ζητήματα και τα θεωρητικά προβλήματα της νεότερης φυσικής, αυτός γνωρίζει καλύτερα από τον κάθε φυσικό και αστροφυσικό πώς τα ζητήματα, τα προβλήματα και οι απαντήσεις συνδέονται μεταξύ τους. Προβλήματα και απαντήσεις τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ερευνώνται απομονωμένα και απο­σπασματικά ή θεωρήθηκαν εκ των προτέρων ασύνδετα μεταξύ τους.

 

Μία από τις πρώτες σκέψεις που έκανε σαν νεαρός στο ξεκίνημα της φιλοσοφικής του προσπάθειας, ήταν η σκέψη μήπως για να γνωρίσουμε σωστά την πραγματικότητα πρέπει πρώτα να θέλουμε να ακούσουμε την αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και στην περίπτωση που θα έπρεπε να χάσουμε τη ζωή μας. Κοντά σε αυτή τη σκέψη, άρχισε τότε να υποστηρίζει την άποψη ότι για να γνωρίσουμε την πραγματικότητα -που ψάχνουν οι αστροφυσικοί- θα έπρεπε πρώτα να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως αυτό: πρέπει να θέλουμε να υπάρχουμε και γιατί; Πρέπει να ζούμε και να προσαρμοζόμαστε στα πράγματα αδιάφοροι για το αν υπάρχει ένας τελικός προορισμός ή ένας επαρκής σκοπός για να επιτελέσουμε; Με άλλα λόγια έθετα το φιλοσοφικό ερώτημα αν αξίζει να ζούμε. Ανάμεσα σε αυτό το κουβάρι των φιλοσοφικών σκέψεων και σε παράλληλη χρονική εξέλιξη γινόντουσαν οι σκέψεις που αφορούν ένα πλήθος ζητημάτων της φιλοσοφίας, ανάμεσά τους και σημαντικά ζητήματα που είχαν τεθεί στο χώρο της επιστήμης (ιδιαίτερα της φυσικής), με τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις. Πολλά τα αδιέξοδα, πολλά τα λάθη και οι χαζομάρες, τα ερωτήματα επίσης πιο πολλά και ίσως δεν έλλειψε μία φάση παράνοιας. Το κορυφαίο αποτέλεσμα από τη μέχρι τώρα διαδρομή και τις πιο τρελές φιλοσοφικές σκέψεις, κατά την "εκτίμηση" της επιστήμης θα είναι η κοσμολογική θεωρία που θα ακούει για πάντα στο τίτλο "Θεωρία του Τελειωμένου Χρόνου και της Σχετικότητας της Ενέργειας" ή εναλλακτικά "Θεωρία του Ολοκληρωμένου και Ταυτόχρονου Σύμπαντος". Αλλά η κοσμολογική θεωρία δεν ήταν το πιο αξιόλογο έργο της σκέψης και η μεγαλύτερη επιτυχία του πνευματικού δημιουργού!

Υ/Γ. Εσείς θα περιμένετε... πότε οι καθηγητές σε όλο τον κόσμο θα συγγράψουν τα βιβλία με τις οριστικές απαντήσεις και πότε θα τις αναπαράγουν μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Θα περιμένετε περισσότερες πληροφορίες από κάποιο περιοδικό που θα δείτε τυχαία σε μια διαφήμιση ή να σας φέρει τα εντυπωσιακά νέα ο γείτονάς σας;  

 

                       Κ. Ν. 2009

 

Καμία εγγύηση δεν έχουμε, ότι θα είμαστε στη ζωή όσο υπολογίζουμε ή φανταζόμαστε. Οι πολλές γνώσεις μας, η εξυπνάδα μας, οι επιτυχίες μας σε άλλους τομείς, ακόμα και η καλοσύνη μας δεν αλλάζουν την παραπάνω απαισιόδοξη, αλλά λογική διαπίστωση! Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να μη σνομπάρουμε τις εσωτερικές αναζητήσεις και για να δείχνουμε κάποιο σεβασμό στις προσπάθειες όσων στοχάζονται περί των φιλοσοφικών ζητημάτων. Ακόμα και όταν αυτές οι στοχαστικές προσπάθειες εκφράζονται ανώριμα, εμπεριέχουν ανοησίες και δεν αποφέρουν χρήματα.

Η ανακάλυψη και μόνο της άγνοιάς μας γι’ αυτά τα ζητήματα δε θα ήταν χαμένος χρόνος. Μπορεί να μας απαλλάξει από πολλές επιπόλαιες και μονόπλευρες απόψεις, να ανατρέψει μερικές πλάνες και να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας. Στον αντίλογο, θα έλεγε κάποιος, ότι η ευχάριστη αυταπάτη και η βολική άγνοια είναι προτιμότερα. Σε αυτήν την περίπτωση, αργά ή γρήγορα θα προσγειωθούμε στη σκληρή πραγματικότητα τελείως απροετοίμαστοι. « Η ανθρωπότητα μπορεί να συγκριθεί μ’ ένα κοπάδι, που παίζει ήσυχο στο λιβάδι, ενώ ο χασάπης διαλέγει με το μάτι μέσα απ’ το κοπάδι τα ζωντανά που θα σφάξει. Τις μέρες της ευτυχίας μας, εμείς ούτε υποπτευόμαστε καν ποια συμφορά κείνη την ίδια ώρα μας ετοιμάζει η τύχη –αρρώστεια, καταδίωξη, καταστροφή, ακρωτηριασμό, τύφλωση, τρέλλα, θάνατο, ή ό,τι άλλο», έγραφε ένας από τους βαθύτερους γνώστες της πραγματικότητας, ο Arthur Schopenhauer.

άγκυρα

ΣΥΛΛΟΓΙΣΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΠΡΑΞΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ μπορώ να πω κάπως αντιδραστικά προς τη συνηθισμένη, ακραία και υπερβολική νοοτροπία του αισθησιο­κρατικού ανθρώπου. Κάνε την αναζήτηση τρόπο ζωής και ζήσε με πρόνοια, όχι παρασυρμένος. Με κάθε πράξη και κίνησή σου χρησιμοποιείς ελλιπή γνώση και προκαλείς συνέπειες, χωρίς να γνωρίζεις και να έχεις υπολογίσει καλά, αυτό μη το ξεχνάς. Ο άνθρωπος εμπρός στη γνώση είναι πολύ μικρός, όπως και εμπρός στο Σύμπαν. Η βιασύνη, η επιπόλαιη βεβαιότητα, η μεροληπτική λογική και η προσδοκία από την τύχη εξαναγκάζουν σε άλλες πράξεις με μεγαλύτερη άγνοια. Περιορίζουν τον αυτοέλεγχο και τα πράγματα μας παρασέρνουν. Μάθε πριν σου τύχει!

Το μόνο πράγμα, το οποίο είναι πάντοτε και παντού μαζί μας, είναι ο εαυτός μας (σώμα, ψυχή και πνεύμα) και αξίζει να επενδύσουμε σε αυτόν, για να διαθέτουμε την ευτυχία και τη γνώση πάντοτε και παντού μαζί μας, χωρίς αυταπάτες. Η φιλοσοφική αναζήτηση και η ανάπτυξη των απόψεων δεν περιορίζεται στα εξωτερικά πράγματα ή σε μερικές σχέσεις τους, όπως οι εξειδικευμένοι επιστημονικοί κλάδοι. Η διάνοια με τη φιλοσοφική δραστηριότητά της αυτο-ανακαλύπτεται και αυτο-αξιοποιείται. Ανακαλύπτει την άγνοιά της για ορισμένα βασικά ζητήματα, των οποίων η γνώση θα έπρεπε να υπάρχει θεωρητικά πριν από κάθε άλλη. Για να καθορίζουμε εμείς σαν αυτοτελείς τη συμπεριφορά μας και για να ζούμε προσανατολισμένοι. Ενώ αντιθέτως, χωρίς αυτή τη γνώση, παρασυρόμαστε από μερικά πράγματα και αφήνουμε τον εαυτό μας στην τύχη του.

Τη διαρκή και άμεση σχέση των απόψεων και του στοχασμού με την υπόλοιπη συμπεριφορά έχουν αναγνωρίσει οι άνθρωποι από τα αρχαιότατα χρόνια. Γι’ αυτό, πολλοί εκλαμβάνουν τις απόψεις και τις προθέσεις το ίδιο σημαντικά, όπως την εξωτερική πράξη και από αυτά και μόνο μπορούν να καταδικάσουν κάποιον σε θάνατο ή να τον θεοποιήσουν! Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, σε πολλές χώρες της Γης, οι απόψεις που υποστηρίζει κάποιος μπορεί να του κοστίσουν τη ζωή με νόμιμο τρόπο.

 

Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία αποκαλούμε «φιλοσοφικά» και εμπλέκονται άμεσα με τα ζητήματα άλλων ειδικών χώρων. Ζητήματα, όπως για την ύπαρξη του Θεού και το ρόλο του στη ζωή, για τη σχέση της ύλης με την ψυχή και το πνεύμα, για την ανθρώπινη συμπεριφορά, για τις ηθικές αξίες, για την ελευθερία και για τα όρια της αξιοπιστίας και του κόσμου. Γνωστά ζητήματα για τα οποία πολλοί ισχυρίζονται και παραδέχονται, ότι δεν έχουν απαντηθεί ξεκάθαρα και είναι δυσεπίλυτα. Κάποιοι αμφισβητούν τη σημασία τους, τα ειρωνεύονται και οι πιο πολλοί τα θέτουν σε τελευταία προτεραιότητα ή δεν τα συνυπολογίζουν καθόλου στη διαμόρφωση των απόψεών τους. Για διαφορετικούς λόγους, τα βρίσκουν εμπόδιο στα σχέδια και στις επιθυμίες τους και δεν διαθέτουν χρόνο για τέτοιες αναζητήσεις. Ωστόσο στο ύφος τους θα παρατηρήσουμε την ακλόνητη πίστη για τις ιδέες τους και τη μαθηματική βεβαιότητά τους για τις λύσεις που προτείνουν στα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα, μέχρι μισαλλοδοξίας.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο περιφρονούνται οι φιλοσοφικές αναζητήσεις και υποβαθμίζεται ο ρόλος της σκέψης για τη συμπεριφορά, τη συνέπεια και τον προορισμό της ζωής είναι η πλήρης έλλειψη σκέψης και ικανότητας για να μιλήσουν περί αυτών των διαχρονικών ζητημάτων. Είναι τελείως απροετοίμαστοι και δεν είχαν καν φανταστεί τον προκαθοριστικό ρόλο της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας και της ηθικής για την προσωπική ζωή, για τις ανθρώπινες σχέσεις, για την οργάνωση της κοινωνίας, για την πολιτική ζωή μέχρι και τη λειτουργία της αγοράς! Απλές έννοιες, όπως η κίνηση στο χώρο και ο χρόνος, μπορούν να οδηγήσουν θετικές επιστήμες, όπως είναι η φυσική, στις στοές της Φιλοσοφίας και σε γελοίες θεωρίες. Ας φανταστούμε, που μπορεί να οδηγήσει η επιπόλαια και μεροληπτική σκέψη στο πεδίο των κοινωνικών και των πολιτικών επιστημών, από το στόμα όσων τις υπηρετούν.

 

Όταν τηρούμε το λόγο μας και αφήνουμε στην άκρη τα μεγάλα ζητήματα της Φιλοσοφίας λόγω δυσκολιών, αυτό είναι σεβαστό και έντιμο. Σεβαστό και ειλικρινές είναι ακόμα να εκφράσει κάποιος τις απόψεις του μαζί με την παραδοχή της ανεπάρκειας των επιχειρημάτων του ή τονίζοντας την αβεβαιότητά του. Αυτός ο σεβασμός για τα φιλοσοφικά ζητήματα δεν φαίνεται με την προβολή επιπόλαιων απόψεων, με την απόκρυψη των μη βολικών ζητημάτων, με τα τεχνάσματα που κατευθύνουν την προσοχή του κόσμου, με τη στενότητα αντίληψης που επιχειρούνται να λυθούν τα προβλήματα, με τις δημοσιεύσεις, τις υποσχέσεις, τα προγράμματα και τις ιδέες που δεν υπερτερούν σε αξιοπιστία από μία φιλοσοφική θεωρία και ωστόσο ακούγονται με την πιο μεγάλη βεβαιότητα του κόσμου μέχρι φανατισμού. Όχι μόνο από κάποιους γραφικούς τύπους αλλά προκλητικά από το χώρο της δημοσιογραφίας, της πολιτικής ακόμα και της επιστήμης.* Τις εξαπλωμένες φαντασιώσεις, την περιφρόνηση του δημιουργικού πνεύματος και της ταπεινής αναζήτησης, την οικονομική εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης και τα φαινόμενα της ιδεολογικής εξαπάτησης τα προσπερνάνε αδιάφορα. Εκείνοι που περιφρονούν, ειρωνεύονται και αδιαφορούν για τις φιλοσοφικές σκέψεις, εμφανίζονται με ακλόνητη πίστη για τις δικές τους ιδέες και δεν διστάζουν να παριστάνουν τους ηγέτες, τους σωτήρες, τους επαναστάτες και να αποφασίζουν για τις ζωές των άλλων. Πέρα από την άγνοια και την αδιαφορία του συνηθισμένου ανθρώπου, υπάρχει ένας αντίθετος λόγος, που δεν προβάλλονται τα φιλοσοφικά ζητήματα, που δεν αναδεικνύονται οι απλές διαπιστώσεις για το νόημα της Ζωής και κακολογούνται οι εσωτερικές αναζητήσεις. Είναι ο φόβος μήπως ελαττωθεί ή χαθεί η εκτίμηση από άλλες αξίες που μας έχουν διδάξει ή από τα ανόητα πρότυπα που ρίχνονται σαν δίχτυα στον ανυποψίαστο κόσμο για να τον αρμέξουν οικονομικώς. Τα φώτα έξω στο σκοτάδι προσελκύουν πολλά πετούμενα.

γνώση χωρίς ηθική & ηθική χωρίς γνώση

Η φιλοσοφική και εσωτερική αναζήτηση δεν μας απομακρύνουν από την πραγματικότητα. Εκτός από την αναζήτηση νοήματος στη ζωή και στο Σύμπαν, έτσι διανοητικά προετοιμαζόμαστε για τη ζωή στην πιο κοντινή μας πραγματικότητα, ακόμα και για την επιβίωσή μας μέσα στην κόλαση, θα λέγαμε με κάποια υπερβολή. Η ανθρώπινη συμπεριφορά, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι ηθικές αξίες βρίσκονται μέσα στο χώρο της Φιλοσοφίας και αυτή είναι η πιο άμεση επαφή της με τη ζωή μας. Ποιος μπορεί να μείνει αδιάφορος και ανεπηρέαστος από τον πόνο, τη δυστυχία και την καταστροφή, που προκαλείται από τη νοοτροπία, την ιδεολογία, τη συμπεριφορά και τη δράση του διπλανού μας; Υπάρχει, λοιπόν, ένας πρόσθετος και ίσως ο πιο ισχυρός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να σνομπάρουμε την εσωτερική αναζήτηση και τον στοχαστικό τρόπο ζωής: Η Αντίδραση! Η Αντίδραση στην ξέφρενη, ασυνεπή, άδικη και επιπόλαιη δράση του ανθρώπου -συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας-, η οποία συνήθως προκαλείται και τροφοδοτείται από αυταπάτες και λάθη του. Αυτή την προσγειωμένη άποψη της εσωτερικής αναζήτησης, όχι μόνο δεν πρέπει να την παρα­βλέπουμε ή να την περιγελούμε αλλά αντιθέτως να μας φοβίζει!

Αρχική δημοσίευση 2004

ποτέ δεν θα μάθεις...

* Υ/Γ. Από τις πιο σκληρές αλήθειες του κόσμου: Η ηθική ευθύνη είναι αυξημένη και ίσως η ευθύνη είναι ακόμα και νομική, για όσους ενώ ηγούνται σε ομάδες ή τις εκπροσωπούν και συμμετέχουν στη δράση τους, αυτοί ανα­παράγουν τα ψέματα και καλλιεργούν τη βεβαιότητα σε φαντασιώσεις, συμβι­βασμένοι για λόγους κερδοσκοπίας, σταδιοδρομίας και για τη διατήρηση των προνομίων τους. Όταν με τα ψέματα και με τις φαντασιώσεις περνάς καλά, όταν έχεις μεγαλώσει μαζί με αυτά, όταν έτσι βρίσκεις πιο εύκολα εργασία, όταν οι γείτονες σε χαιρετούν και όταν έχεις ωραίες αναμνήσεις από γιορτές και όταν με αυτά προσδοκάς μια καλύτερη τύχη, τότε αν χρειαστεί θα στρατευτείς για να μην αφήσεις τα ψέματα και τις φαντασιώσεις να χάσουν την εκπροσώπηση και τη λάμψη τους. Ενώ αν τα αμφισβητείς, τότε η καθημερινή ζωή σου θα δυσκολέψει, θα σε συμπεριλάβουν στους τρελούς και δεν αποκλείεται να σε στείλουν στη φυλακή, αν όχι στον τάφο, ίσως ακόμα και οι δικοί σου γονείς ή τα παιδιά σου!

 

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ kosmologia.gr

pdfΚατεβάστε τη συντομευμένη διακήρυξη για μια παγκόσμια ηθική με πνευματικό προσανατολισμό (70 σελ. Β5) >>>  

 

 

Η ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΖΩΑ

[-]

Ξεχάστε τις θεωρίες και την πολυλογία! Η ουσιαστική και άμεση διαφορά είναι πολύ απλά η εξής παρακάτω :

Ο άνθρωπος διαθέτει την άμεση-εσωτερική δυνατότητα να διατηρεί και να επεξεργάζεται τα δεδομένα των αισθήσεων (στο εσωτερικό του) και να μην περιορίζεται σε αυτά. Τα περισσότερα δεδομένα των αισθήσεων χάνονται αν δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα πράγματα, χωρίς τους ίδιους τρόπους επίδρασης και χωρίς τους ίδιους συσχετισμούς μας με το περιβάλλον. Ο καθορισμός και ο επηρεασμός της ζωής μόνο από το εξωτερικό της οδηγεί σε μία ζωή όπως των άλλων ζώων. Σε μια ζωή που καθορίζεται με τυχαίο και εξωτερικό τρόπο, από στιγμή σε στιγμή από τις μεταβολές στα αισθητά, με τη συμπεριφορά να ρυθμίζεται πιο απλά, χωρίς συνέχεια και όχι δημιουργικά.

Η διαφορά, όμως, του ανθρώπου είναι η διατήρηση και η επεξεργασία των αισθητών στο εσωτερικό του, χωρίς χρονικούς και χωρικούς περιορισμούς. Ο άνθρωπος στοχάζεται για όσα βρίσκονται στη μνήμη του χωρίς να είναι εμπρός στα μάτια του, στοχάζεται για τα εξωτερικά πράγματα, χωρίς να είναι ταυτόχρονα παρόντα στις αισθήσεις του, ξεχωρίζει τις πληροφορίες με την προσοχή του, διατηρεί, επεξεργάζεται και διαμορφώνει μία εμπειρία και τελικά αυτο-επηρεάζεται άμεσα-διανοητικά, μνημονικά και φανταστικά. Έτσι συμμετέχει και ο ίδιος στον καθορισμό και στην ποιότητα της εμπειρίας του και της ζωής του, με έναν εσω-διανοητικό τρόπο και επηρεάζει τη βιολογία του. Από έξω του δεν επηρεάζεται σαν ένα νεκρό πράγμα ή μόνο από τις αισθήσεις σαν τα άλλα ζώα. Με τη διατηρημένη εμπειρία και με τη γνώση των εξωτερικών πραγμάτων ο άνθρωπος αυτο-επηρεάζεται, χωρίς τα πράγματα να είναι παρόντα στις αισθήσεις του και χωρίς να υπάρχουν ή να τον επηρεάζουν πραγματικά.

Έτσι αποκτάει το πλεονέκτημα να καθορίζει αυτός ο ίδιος τη συμπεριφορά του και να κατευθύνει τις εξωτερικές πράξεις του, δηλαδή να ενεργεί δημιουργικά, πιο αποτελεσματικά, να προβλέπει, να προδιαγράφει, να συνεργάζεται, να αλλάζει την πορεία του στη ζωή, να συνυπολογίζει ευρύτερα την πραγματικότητα. Από αυτή τη σταθερή δυνατότητα διατήρησης των δεδομένων και της επεξεργασίας τους ο άνθρωπος ξεχωρίζει από όλα τα άλλα ζώα, εσωτερικά και εξωτερικά. Θα ήταν αδύνατο για οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα να σκεφτεί και να αποκτήσει αυτό το εσωτερικό πλεονέκτημα, εάν οι βιολογικές προδιαγραφές του δεν πρόσφεραν αυτή τη δυνατότητα διατήρησης των πληροφοριών και της παρατήρησης τους, ανεξάρτητα από τα εξωτερικά πράγματα. Αν το ζώο θα έχει ένα ή περισσότερα σωματικά μέλη, αν κινείται σε όρθια στάση ή διαγώνια, εάν ο οργανισμός του συντηρείται με διαφορετικά όργανα, εάν έχει φτερά ή πολλά κεφάλια, αυτά είναι φαινόμενα προσαρμογής για την επιβίωση που δεν εξασφαλίζουν το εσωτερικό πλεονέκτημα του ανθρώπου.

Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες του ανθρώπου και η διάθεσή του δημιουργούνται και επηρεάζονται διαρκώς από τη διατηρημένη εμπειρική γνώση του και από τους στοχασμούς του επάνω σε αυτήν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ως το σημείο να συμ­περιφέρεται και να ενεργεί περισσότερο επηρεασμένος από το έσω του (αφού σκέφτεται) παρά από εκείνα, τα οποία αντιλαμβάνεται πραγματικά έξω του. Όχι μόνο δεν υπάρχει πράξη, που να μην επηρεάζεται από την προηγούμενη εμπειρία και τη μνήμη του ανθρώπου, αλλά αυτός δεν θα μπορούσε ούτε να πράξει δημιουργικά και με πιο σύνθετο τρόπο, χωρίς τη διατήρηση των πληροφοριών που έχει αποκτήσει ή έχει παρατηρήσει για τα πράγματα.

 

<•> ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ για την ανεπάρκεια της γνώσης, για την παγκόσμια φλυαρία και για την κατά­χρηση της εμπιστοσύνης: Ο ρόλος της γνώσης και της σκέψης για την παρα­πλάνηση, την εξαπάτηση και για τη δημιουργία πολλών ανόητων προτύπων και βραχύβιων ηθικών αξιών. Αυτός ο ρόλος αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα που αναδεικνύεται μέσα από τις ιστοσελίδες της www.­kosmologia.gr. Θα προκαλέσει αναστάτωση στο παγκόσμιο δόγμα, ότι η γνώση και η λογική είναι ενάντια στην άγνοια και στον παραλογισμό, ένα δόγμα το οποίο ρυθμίζει τη δράση του ανθρώπου, οργανώνει την κοινωνία και διδάσκεται από την εποχή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Μέχρι τώρα μιλούσαμε για τη γνώση και την Επιστήμη με την εκτίμηση μιας δύναμης και όπως κάτι το απαραίτητο. Από τώρα, θα μιλάμε με τη σκέψη μας για την κακή προοπτική της γνώσης και της Επιστήμης ισοδύναμα προς την καλή. Θα την εκτιμούμε ως αδυναμία και σαν κάτι που θα ήταν προτιμότερο να μην κατέχουμε και θα λέμε: Προσοχή! Αυτός γνωρίζει και μπορεί να φέρει το σκοτάδι της άγνοιας και την παράνοια και να εξαπατήσει, με ή χωρίς επίγνωση! Ηθική χωρίς γνώση είναι αβάσιμη και ανεπαρκής, αλλά και γνώση χωρίς ηθική είναι άσκοπη και παραπλανητική! >>>

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ; ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΛΟΣΟΦΗΤΟΥ...

 

αγκυρα

Γνώση και Στοχασμός

 

 

 

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px