*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

 

Π Ι Σ Ω

 

 

Σελ. 3 από 5

 

ΑΘΡΗΣΚΟΣ ΝΑΙ, ΑΘΕΟΣ ΟΧΙ!

WITHOUT RELIGION:YES. ATHEIST:NO!

Για να διαμορφωθούν απόψεις για το νόημα της ζωής και τον προορισμό του ανθρώπου δεν είναι ανάγκη να αναφερθούμε στο Θεό και στη θρησκεία. Θα ήταν πιο λογικό να αποφεύγουμε την ανάμιξη των τελευταίων και να μην περιπλέξουμε ένα ζήτημα, για το οποίο γνωρί­ζουμε ότι υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις, θεωρίες, η πιο μεγάλη άγνοια και οι πιο εύκολες αμφισβητήσεις.

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να αναγνωριστεί μία διαφορετική άποψη για το Θεό και ότι αντιθέτως, θα δημιουργεί προβλήματα μία τέτοια προσπάθεια. Μπορούμε να πούμε συγκρατημένα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις για την Ύπαρξη του Θεού και ότι η Ηθική με εσωτερικό προ­σανατολισμό της Ζωής σχετίζεται άμεσα με εκείνη.

Αν ακόμα λάβουμε υπόψη τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί στο χώρο της Φιλοσοφίας κατά τη μακραίωνη ιστορία της τότε θα ξε­περάσουμε το εκβιαστικό δίλημμα «θρήσκος ή άθεος». Η ακριβέστερη άποψη για το Θεό και η απόδειξη της Ύπαρξης του δεν βρίσκεται αναγκαστικά σε μία από τις υπάρχουσες θρησκείες. Μπορεί οποιο­σδήποτε να δηλώσει με συνέπεια άθρησκος, χωρίς αυτό να σημαίνει αθεϊσμό. Εξάλλου δεν πρέπει να συγχέουμε την πίστη σε ένα καθο­ρισμένο Θεό (σύμφωνα με τη θρησκεία ή με κάποια φιλοσοφική θεωρία), με την πίστη γενικά στην ύπαρξή του. Ας μας επιτραπεί, λοιπόν, ο όρος «ένθεος άθρησκος».

 

Θα επαναλάβω κάτι παρόμοιο που έχω γράψει για τις αστρολογικές προβλέψεις: Γιατί να καταφεύγουμε σε φανταστικούς κόσμους, σε παρά­λογες σκέψεις και σε αρχαία γεγονότα για να πείσουμε ότι ο Θεός υπάρχει, αφού αυτό το επιχειρούν οι φιλόσοφοι με λογικές σκέψεις και αφού αυτό μπορεί να υποστηριχθεί μέσα από παρατηρήσεις και διαπιστώσεις στην κοινή εμπειρία; Καταφεύγοντας στη φαντασία και σε μαρτυρίες ίσως να ενισχύουμε τη θρησκεία που μας αρέσει και τις αγαπημένες μας παραδόσεις, όμως προκαλούμε τη δικαιολογημένη αντίδραση των άθεων, κάνουμε τη θρησκεία πιο ευάλωτη στη λογική και πιο πειστικά τα επιχειρήματα για την απόρριψη του Θεού.

 

Κοιτάξτε ακόμα  "ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ"

· Για να πιστέψεις στο Θεό δεν είναι απαραίτητο να διαβάσεις τις αρχαίες γραφές. Δεν είναι απαραίτητο να εμπιστευθείς όλες τις πληρο­φορίες έτσι όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τους θρη­σκευτικούς αγωνιστές και τους ιεροκήρυκες.

· Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξεις μια θρησκεία και να απορρίψεις τις υπόλοιπες. Πρέπει μία απ' όλες τις θρησκείες να είναι η αληθινή και οι υπόλοιπες παραπλανητικές και διαβολικές;

· Η σχέση σου με το Θεό δεν θα διαταραχθεί όταν αμφιβάλλεις και όταν ερευνάς για την αλήθεια και όταν αμφισβητείς την αξιοπιστία των πνευματικών ανθρώπων. Μάλλον, αντίθετα αυτή η σχέση θα γίνει πιο ευνοϊκή, αφού ένας αληθινός Θεός δεν μπορεί να εναντιώνεται στην αλήθεια και να επιδιώκει την παραπλάνηση.

· Η σχέση με το Θεό δεν θα διαταραχθεί αν αλλάξεις το όνομα του Θεού και την ηχητική χροιά της έκφρασης. Ούτε θα διαταραχθεί αν δεν εφαρμόζεις τις οδηγίες των ιερών γραφών, οι οποίες εμφανίζονται σαν δοσμένες από τον ίδιο τον Θεό, ενώ αυτές είναι γραμμένες από ανθρώπινο χέρι και με ανθρώπινο πνεύμα.

· Η σχέση με το Θεό δεν θα διαταραχθεί αν σκεφθείς ειλικρινά και χωρίς υπεροψία, ότι δεν γνωρίζεις πώς σκέφτεται ένας Θεός και τι αυτός θα ζητούσε από τους ανθρώπους. Δεν θα διαταραχθεί η σχέση αν παραδεχθείς, ότι πάντα μερικοί άνθρωποι σε διαβεβαιώνουν ότι είδαν το Θεό, τον άκουσαν, ότι αυτοί είναι οι προφήτες και οι απεσταλμένοι του και αυτοί μόνο είχαν την ιδιαίτερη τύχη να τους επιλέξει ο Θεός. Ενώ ο ίδιος ο Θεός δεν έχει εμφανισθεί ποτέ για να σε πείσει με οποιονδήποτε τρόπο και η όποια μεταμόρφωσή του είναι μια απλή άποψη με ανθρώπινο δόλο, για να προσελκυστούν περισσότεροι πιστοί.

· Δεν χρειάζεται να διαφωνήσεις και να αντιπαρατεθείς για την ερμηνεία των λέξεων και των πράξεων όπως έχουν καταγραφεί στα ιερά βιβλία. Ένας αληθινός Θεός θα σε εκτιμήσει από αυτές τις αναλύσεις των λέξεων και των νοημάτων;

· Ένας αληθινός Θεός δεν μπορεί να εκτιμά την πίστη σου, σαν να ήταν αυτός ένας ιδιοτελής άνθρωπος. Ο Θεός δεν θα φανεί πιο ευνοϊκός και φιλικός όταν εμείς προσπαθούμε να προσελκύσουμε νέους πιστούς στη δική μας θρησκεία. Ακόμα χειρότερα, ο Θεός μάλλον θα ήταν αρνητικός, όταν εμείς καλλιεργούμε τη μισαλλοδοξία και προκαλούμε εχθρικές σχέσεις με τους πιστούς μιας άλλης θρησκείας.

· Αν εσύ απολαμβάνεις μερικά πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή σου σε μια θρησκευτική ομάδα ή από την υποστήριξή σου (όπως γίνεται γενικότερα όταν είμαστε μέλη και σε άλλες ομάδες λ.χ. πολιτική), αυτή η ευνοϊκή σχέση σου δεν αποδεικνύει τον καλό προορισμό της ομάδας και δεν εξηγείται από την αξιοπιστία της φιλοσοφίας της.

 

 

 

Η Θ Ι Κ Η   Θ Ε Ω Ρ Ι Α

ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ / ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ / ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ / ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ / ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px