*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

 

Π Ι Σ Ω

 

 

Σελ. 4 από 5

 

ΑΘΡΗΣΚΟΣ ΝΑΙ, ΑΘΕΟΣ ΟΧΙ! Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

 

Όταν ένας άνθρωπος, βάλει στον τρόπο ζωής του τη φιλοσοφική αναζήτηση, όταν εκτιμήσει το σπουδαίο ρόλο της σκέψης για τη γνώση και για τη ρύθμιση της καθημερινής ζωής του, όταν αυτός ενδιαφέρεται και φροντίζει να ενημερώνεται σωστά και χωρίς φραγμούς, όταν πιστεύει στη δύναμη της γνώσης και στην ανάγκη να γνωρίζουμε την αλήθεια ώστε να μπορούμε να επιλέγουμε και να αποφασίζουμε σωστά, τότε αυτός ο άνθρωπος έχει βάλει μέσα στην ψυχή του τις πολυτιμότερες ηθικές αρχές, ακόμα και αν δεν το έχει αντιληφθεί από τέτοια οπτική γωνία.

Με αυτές τις ηθικές αρχές δεν θα αφήνουμε ποτέ χαλαρό τον εαυτό μας να εκφραστεί με 100% βεβαιότητα χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και να ισχυριστεί απόψεις, που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν και να κατανοηθούν απλά και με σαφήνεια. Με την ύψιστη αξία της αναζήτησης, της έρευνας, του σεβασμού προς τη γλώσσα και τη γνώση, με το σταθερό ενδιαφέρον για την πνευματική καλλιέργεια, με τη φροντίδα για σωστή και πολύπλευρη πληροφόρηση, με την ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διακρίνουμε το βέβαιο από το πιθανό και το απίθανο, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να πέσουμε θύματα οποιασδήποτε πλάνης ή συνειδητής εξαπάτησης, είτε αυτή προέρχεται από θρησκευτικές διδασκαλίες είτε από επιστημονικές έρευνες. Δεν θα υποτιμήσουμε την εμπειρία και τη πληροφορία ούτε θα υπερεκτιμήσουμε τη θεωρία και τις αρεστές απόψεις. Πολύτιμος οδηγός και πηγή ελπίδας για την πορεία μας στη ζωή θα είναι η αμερόληπτη και ερευνητική σκέψη μας, που θα απαιτεί γνώση των πραγμάτων και βεβαιότητα με αναμφισβήτητες παρατηρήσεις και ανεξάρτητα από τις προσωπικές επιθυμίες μας.

Σε τελική ανάλυση, δεν θα δεχτούμε ποτέ να βασίσουμε τις σκέψεις μας και τη ζωή μας σε πληροφορίες και σε απόψεις που δεν είναι 100% ασφαλείς και που τίποτα δεν αποκλείει να διαψευστούν γρήγορα. Δεν θα θεοποιήσουμε και δεν θα λατρέψουμε κανένα πρόσωπο, κανένα υλικό αντικείμενο και καμία ιδεολογία, οσοδήποτε μεγάλη είναι η επιρροή τους, οποιαδήποτε η ιστορία τους και η επιτυχία τους και όσο κοντά στην αλήθεια φαίνονται να πλησιάζουν.

 Μπορούμε σαν αμερόληπτοι να βρούμε λόγους για να χρη­σιμοποιήσουμε σύμβολα, να δεχτούμε ορισμένες τυπικές διαδικασίες, να ανεχτούμε κάποιες μορφές θρησκευτικής έκφρασης και να κατα­νοήσουμε την ανάγκη για καθοδήγηση, όμως πάντοτε με την επίγνωση του ρόλου της γνώσης για τη γνώση και τη ζωή και της απαίτησης να βασιζόμαστε στην εξακριβωμένη αλήθεια. Η βιαστική απόρριψη ή αποδοχή, η τυφλή εμπιστοσύνη, η μεγάλη προσδοκία ή η απόγνωση χωρίς λογική και δυνατότητα πρόβλεψης, η εκτίμηση επηρεασμένη από τα προσωπικά ευχάριστα ή δυσάρεστα βιώματα, ο σχηματισμός βέβαιης άποψης με μερικές ενδείξεις και οι εντυπώσεις χωρίς την επέκταση της σκέψης στις πιο πέρα σχέσεις των πραγμάτων και στις εξελίξεις τους, αυτά πρέπει να τα ξεχάσουμε και να τα ακούμε με έκπληξη, όταν θα διδασκόμαστε την ιστορία.

 

Θυμηθείτε να κοιτάξτε ακόμα: ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΖΩΗ | ΑΠΟΡΡΙΨΗ

 

 

 

Κλικ εδώ!

Δες πρώτος ποια θα είναι η απόδειξη της ύπαρξης του Θεού στο χώρο της Επιστήμης !

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px