*

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΜΟΣ & Η ΥΛΗ  /  ΤΟ ΑΜΕΣΟ (ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ & Η ΖΩΗ

Σκέψεις από την αρχή και για την αρχή... Γη

***                                                                                 comet

* ΑΡΧΙΚΗ |     | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ |     | ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ! |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΖΩΗ |     | ΚΟΣΜΟΣ & ΥΛΗ

*

(

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ     |     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ     |     ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

)

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

header message

Για σκεπτόμενους δημιουργικά!

 

ΕΠΑΝΩ • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΓΝΩΣΗ & ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

 


 Eng language

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΝΗ  ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ !

???

 

 

 

ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ: ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

 

©2000 ISBN 960-385-019-5 | ©2010 ISBN 960-93-2431-1 | ©2012 ISBN 960-93-4040-3 | ©2014 ISBN 960-93-6089-0

ΠΡΑΓΜΑΤΑ & ΛΕΞΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΝΩΣΗ & ΕΜΠΕΙΡΙΑ Η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ

ΠΡΑΓΜΑΤΑ & ΛΕΞΕΙΣ 2

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ 2

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ 3

ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

ΝΟΗΣΗ & ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ?

ΛΕΞΕΙΣ & ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

ΣΚΕΨΗ & ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Βλέπε και

ΓΝΩΣΗ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η αφαίρεση γνωρισμάτων και η περιληπτική άποψη των πραγμάτων ξεκινάνε από τα ίδια τα αισθητηριακά δεδομένα και αυτό δείχνει, ότι οι αισθήσεις είναι νοητικές διεργασίες με "πρώτη ύλη" από έξω της διάνοιας. Τα πρώτα δεδομένα των αισθήσεών μας ήδη είναι αποσπασμένα γνωρίσματα και "σύντομες" απόψεις των πραγμάτων. Με αυτή την ερμηνεία η θεωρία μπορεί να ονομαστεί Θεωρία της Αφαίρεσης.* Η "αφαίρεση" αποτελεί γενικότερη αρχή της ύπαρξης των επιμέρους πραγμάτων και της εμφάνισης της Ζωής.*

1η δημοσίευση 2000

Θεωρία της (Βιο)αφαίρεσης >>>►

ΓΝΩΣΗ, ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Η σχέση της διάνοιας με την αισθητικότητα και η δυνατότητα να γνωρίζουμε πράγματα πέρα από την πιο άμεση προσωπική εμπειρία μας. Όπως παρατηρήθηκε και επισημάνθηκε, η λεπτή διαδικασία της αφαίρεσης που κάνει ο άνθρωπος με τη σκέψη, δεν περιορίζεται στην ανθρώπινη σκέψη. Εξαρχής, η εμφάνιση της Ζωής κινητοποιεί το σώμα με επιλεγμένες πληροφορίες και με "αναισθησία" για το σύνολο του κόσμου. Από τη θεωρία της "βιο-αφαίρεσης" μπορούμε να κατανοήσουμε τη δυνατότητα του ανθρώπου να γνωρίζει περισσότερα από τις προσωπικές παρατηρήσεις του και να μιλάει για το Σύμπαν, πιο εύκολα απ' όσο για την ανθρώπινη συμπεριφορά, επειδή τα πράγματα έχουν κοινά στοιχεία και πολλές ομοιότητες, τόσο μέσα στο χώρο όσο και στο χρόνο.

 

 

>>> ΠΡΩΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΕΞΥΠΝΑ.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙΣ Ή ΠΡΙΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΓΝΩΣΗ:

> Σκέφτεσαι και μιλάς για πράγματα τα οποία παρατηρείς εσύ ο ίδιος;

> Έχεις εικόνα και απευθείας πληροφόρηση; Τι σκέφτεσαι και τι έχεις καταλάβει μέσα από τη γλώσσα που πληροφορήθηκες;

> Θυμάσαι ακριβώς τι άκουσες και τι διάβασες;

> Τα πράγματα για τα οποία μιλάς και σκέφτεσαι έχουν μείνει ίδια;

> Τα πράγματα για τα οποία μιλάς και σκέφτεσαι είναι ίδια με αυτά που έχεις δει ή έχεις μάθει;

> Μιλάς και σκέφτεσαι για ένα πράγμα ή για πολλά μαζί; Συνδέονται όλα μεταξύ τους; Συνδέονται με σταθερούς τρόπους; Αν πλησιάζουν κοντά, αν εφάπτονται και αν αντιδρούν μεταξύ τους, αποτελούν οπωσδήποτε ένα μόνο πράγμα; Μιλάς και σκέφτεσαι για ξεχωριστά πράγματα ή για ιδιότητες, συνδέσεις, μορφές, δράσεις κλπ.;

> Τα πράγματα για τα οποία μιλάς και σκέφτεσαι είναι έξω στον κόσμο έτσι όπως είναι μέσα στη φαντασία σου (με τις ίδιες λεπτομέρειες, με τις ίδιες σχέσεις, με την ίδια σειρά κλπ); Αυτά είναι μόνο έτσι όπως τα σκέφτεσαι ή μήπως είναι με περισσότερους τρόπους;

> Μιλάς και σκέφτεσαι για πράγματα τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν από τους άλλους; Μπορούν... εύκολα και γρήγορα;

> Μιλάς για πράγματα του παρόντος ή βγάζεις συμπεράσματα με τη φαντασία για το παρελθόν και για το μέλλον;

> Μιλάς και σκέφτεσαι για συγκεκριμένα πράγματα ή για ιδιότητες, για χαρακτηριστικά και για φανερές συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται στις ίδιες συνθήκες;

> Το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο σε πράγματα που μοιάζουν (και μόνο
αυτό που αναμένεις);

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ. Η ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ;

Εάν δεν έχεις βέβαιες απαντήσεις στα διπλανά ερωτήματα, τότε μη βεβαιώνεις κανέναν. Αν μιλάς με την αίσθηση βεβαιότητας και προσπαθείς να πείσεις, τότε μάλλον κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και όσους σε ακούνε. Γίνεσαι ανεύθυνος και σχεδόν εξαπατάς. Είναι τόσο απλό: Διαβεβαιώνεις χωρίς να είναι βέβαιο το αποτέλεσμα ή η αιτία; Τότε δεν λες την αλήθεια!

 

<·> Ελαττώστε τους τόνους της βεβαιότητας στη φωνή σας και μην παραπλανάτε τους ακροατές σας, τους αναγνώστες, τους πελάτες σας!

 

 

τυφλή εμπιστοσύνη

 

Μη λες ότι δεν ήξερες, πες ότι είχες πιστέψει!

pdf>>> Κάρτα Ανίχνευσης Απατεώνων. Κατεβάστε το αρχείο, εκτυπώστε τις δύο σελίδες (μεγέθους Α5) σε μια σελίδα μεγέθους Α4. Διπλώστε και αν θέλετε πλαστικο­ποιήστε.   

 

Laplace και Watsonεμπιστοσύνη

 

 

ΓΝΩΣΗ, ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΕΥΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

<•> Αν οι γνώσεις και οι πληροφορίες σου δεν είναι εξακριβωμένες από εσένα τον ίδιο και με παρατήρηση απευθείας στα πράγματα, τότε μάλλον δεν μπορούμε να συνεν­νοηθούμε. Ζεις με φαντασία και άδικα προσπαθούμε να συμφωνήσουμε. Ακόμα πιο άδικο και δραματικό γίνεται όταν μας πείσουν να εναντιωθούμε εχθρικά ο ένας στον άλλο.

ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ότι όσα λες και γνωρίζεις είναι ακριβώς έτσι. Και μάλιστα σε μια παγκόσμια κοινωνία, στην οποία πολλοί έχουν λόγους και μπορούν να εξαπατούν όλο τον κόσμο με ισχυρό (επαγ­γελματικό) κίνητρο για να τραβήξουν την προσοχή μας.

ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΓΛΩΣΣΑ

και σχεδόν μού ζητάς ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΖΩΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΟΣΑ ΕΣΥ ΕΜΑΘΕΣ ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΖΩΗ.

ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ εσύ την εκτιμάς για επα­λήθευση. ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ πάλι μου βάζεις φραγμό στη σκέψη. Μήπως με πέρασες για μαθητή που χρειάζεται ένα πιστο­ποιητικό; Λυπάμαι δεν έχω χρόνο για χάσιμο! ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ να έχω μια μικρότερη ή μεγαλύτερη αμφιβολία για όσα μου ζητούν τυφλή εμπιστοσύνη.  

Ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών μας δεν προέρχεται απ' ευθείας από τη δική μας παρατήρηση και αντίληψη των πραγμάτων, αλλά από τη γλωσσική μετάδοση που γίνεται προφορικά, γραπτά, ηλεκτρονικά από άλλους ανθρώπους και από διαφορετικές πηγές.

Ένα μεγάλο μέρος των γνώσεων και των σκέψεών σου είναι πληροφορίες οι οποίες δεν προήλθαν μόνο από τη δική σου προσωπική εμπειρία, με παρατήρηση απ' ευθείας στα πράγματα, αλλά με αυτές σκέφτεσαι, διαφωνείς και ρυθμίζεις τη ζωή σου. Μπορείς εσύ ο ίδιος να βρεις έξω στα πράγματα, όλα όσα βρίσκονται συναρ­μολογημένα με τα αφηρημένα νοήματα των λέξεων μέσα στο πνεύμα σου; Όσα είναι μέσα στο κεφάλι σου σαν σπασμένος καθρέφτης για τα πράγματα μπορείς να τα βρεις στην πραγμα­τικότητα έξω από το κεφάλι σου;

Αυτή τη στιγμή που διαβάζεις, εσύ δεν βλέπεις, δεν ακούς, δεν αγγίζεις και γενικά δεν πληροφορείσαι άμεσα πολλά απ' όσα σκέφτεσαι ότι υπήρξαν και υπάρχουν, ήταν και είναι, έγιναν και γίνονται. Όσα γνωρίζεις και όσα σκέφτεσαι υπάρχουν; Είναι και γίνονται πραγματικά τη στιγμή που εσύ δεν βρίσκεσαι παρών και όταν δεν τα παρατηρείς στα αισθητήρια όργανά σου; Είσαι απόλυτα σίγουρος ότι έτσι βρίσκονται έξω στον κόσμο, όπως τα σκέφτεσαι;

Οι γνώσεις και οι πληροφορίες σου δεν είναι όλες εξακριβωμένες από εσένα τον ίδιο, ενώ οι περισσότερες δεν μπορούν να επαληθευτούν. Σκέφτεσαι, για παρά­δειγμα, ότι ο/η φίλος/η σου είναι στη δουλειά του, όπως συνήθως τέτοια μέρα και ώρα, όμως τη συγκεκριμένη στιγμή που κάνεις τη σκέψη ενδέχεται αυτός να μη βρίσκεται στη δουλειά του. Με αυτό το παράδειγμα, μπορούμε σχετικά εύκολα να βεβαιωθούμε με μερικά τηλεφωνήματα. Αλλά πιο σπάνια, μπορεί να μη βρεις τον ίδιο και να σε πληροφορήσουν λάθος ή ψέματα.

α) Οι περισσότερες γνώσεις μας αντικατοπτρίζουν πράγματα μοναδικά, σπάνια και ανε­πανάληπτα. Για παράδειγμα, γεγονότα και πράγματα που έγιναν παλαιό­τερα και φαινόμενα, όπως μια μεγάλη και σύντομη λάμψη στον ουρανό, με ελά­χιστους μάρτυρες.

β) Αντικατοπτρίζουν πράγματα και συμβάντα του παρελθόντος από τα οποία δεν έμεινε σχεδόν τίποτα (ιστορία), ή είναι προβλέψεις και υποθέσεις για μελλοντικά πράγματα και γεγονότα.

γ) Αντικατοπτρίζουν πράγματα, φαινόμενα και σχέσεις τα οποία εσύ δεν μπορείς να τα πλησιάσεις και να τα παρατηρήσεις, για πολλούς και διάφορους λόγους. Όπως όταν δεν επιθυμείς να χάσεις χρόνο από τις άλλες επιδιώξεις σου, ή όταν χρειάζεται να ταξιδέψεις, να πληρώσεις, να σου επιτραπεί η είσοδος και λοιπά...

 

<•> Το μεγαλύτερο μέρος των γνώσεών μας το έχουμε δεχτεί με την καλή πίστη, που συνήθως εκφράζεται με (πιθανολογικές) απόψεις και υποθέσεις, όπως " η άποψη της πλειοψηφίας είναι η πιο πιθανή ", " διαφορετικές και ανταγωνιστικές μεταξύ τους ομάδες επιστημόνων συμφωνούν και δεν έχουν κανένα λόγο να μας εξαπατήσουν ", " αν εφαρμόσω στην πράξη όσα έμαθα ή αν πάω να δω από κοντά τότε θα διαπιστώσω ότι ήταν σωστά όσα σκεφτόμουν ", " αν αμφισβητήσω ή αρνηθώ όσα αποδέχονται οι άλλοι τότε θα δυσκολέψω τη ζωή μου " και λοιπά. Όταν δεν μπορούμε να έχουμε άμεση γνώση, που διαρκώς επαληθεύεται από τις δικές μας παρατηρήσεις, τότε η βεβαιότητά μας είναι καλή πίστη βασισμένη σε λογικές σκέψεις και με σχέση εμπιστοσύνης. Μη ξαναμιλήσεις περιφρονητικά για τη δογματική λογική των θρησκειών.

Μήπως οι περισσότερες απόψεις που έχεις και εκφράζεις -σε λίγες σειρές και απερίσκεφτα- σχηματίστηκαν από αισθήματα ανασφάλειας, φόβου, επιθυμίας και από απερίσκεφτη αντιγραφή; Προήλθαν από έρευνα, μελέτη και ενδιαφέρον; Μήπως επανα­λαμβάνεις αυτά που άκουσες ή διάβασες και μήπως τα επανα­λαμβάνεις ακόμα πιο αναξιόπιστα;

 

ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ

 

Καλή τύχη! Με τόση απερισκεψία και με υπέρμετρη εμπιστοσύνη, θα σου χρειαστεί συχνότερα

 

Η γνώση εξίσου είναι... αδυναμία

 

 

ΘΕΜΕΛΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

 

pdf>>>► Εκτεταμένη περίληψη και επιλογή εστιασμένη στη σχέση της πληρο­φορίας με τη ζωή, από το βιβλίο για μια παγκόσμια Ηθική με πνευμα­τικό προσα­νατολισμό. Τα γραπτά κείμενα στις ιστοσελίδες που ακολουθούν για την ενότητα "Γνώση και Στοχασμός" θα τα βρείτε μέσα σε αυτό το αρχείο.

 

 

 

>>>► ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ◄<<<

 

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΩΝΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΖΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ)

Υπότιτλος: Οι φαντασιώσεις και τα ψέματα του ανθρώπου χωρίς αυτογνωσία

 
 

cd-r

 Ένα βιβλίο για τα ζητήματα που μπορούν ενο­ποιηθούν κάτω από το συνοπτικό τίτλο της Ηθικής (πρακτική φιλοσοφία, με ψυχολογικές και κοινωνιολογικές συνέπειες). Όλα τα βιβλία συμπε­ριλαμβάνονται με τη ψηφιακή μορφή τους σε ένα CD-R. Από τα αρχεία μορ­φοποιημένου κειμένου (όπως είναι τα PDF) μπορεί να γίνει εύκολα η ανάγνωση και η εκτύπωση όλων των κειμένων, χωρίς το γραφικό περιβάλλον των ιστοσελίδων. >>>

 

* Στις ιστοσελίδες, τα ζητήματα ΔΕΝ παρου­σιάζονται  ολοκληρωμένα, με συνάφεια, χωρίς περίσσιες σκέψεις και με την απο­τελεσματική σειρά, που διευκολύνει την κατανόηση και με τις απαντήσεις στις απορίες που δημιουρ­γούνται. Για μια πιο συνεκτική ανάγνωση των ανα­πτυγμένων σκέψεων προ­τείνεται το κατέ­βασμα και η εκτύπωση των αρχείων κειμένου

 

ISBN 978-960-93-6089-0 | ©2014 | Print on Demand

 

 

 

"ΜΕΓΑΛΑ" ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ !

 

Η ΓΝΩΣΗ (ΜΕ ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ)

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

left hand

 

ΕΠΟΜΕΝΗ

 

 

???

 

 

 

Η διάνοια δεν έχει σπουδαιότερη δυνατότητα από το να γνωρίζει, να διατηρεί τον εαυτό της σαν αυτοσκοπό και να διαμορφώνει την αυτογνωσία της. Η αυτογνωσία είναι το νόημα της ευτυχίας, η ουσία της λογικής και ο σκοπός της ηθικής. Ο εγωκεντρισμός και η αυταπάτη είναι από μόνα τους, χωρίς καμιά πράξη, η πιο μεγάλη καταστροφή και σχετίζονται άμεσα με την παράδοση στην τύχη. Ζωή χωρίς διανοητική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη και χωρίς διαμόρφωση αυτογνωσίας ήταν, είναι και θα είναι για πάντα και παντού μέσα στο Σύμπαν ανεπαρκώς αξιοποιημένη και παρασυρμένη, με όποια δυνατότητα και αν τη φανταστούμε.

 

 

 

επιστημονικά όργανα

spider

 

oriented

αισθητήρια όργανα

σκέψηΈνα σημάδι ορθότητας κάθε θεωρίας: Η θεωρία όχι μόνο να περιγράφει ή να εξηγεί ένα φαινόμενο, αλλά να απαντάει και στις απορίες που αυτή η ίδια προκαλεί.

 

Ανακαλύπτεις τώρα τη Φιλοσοφία; Τι είναι Φιλοσοφία. Φιλοσοφία και πραγματικότητα >>>► 

 

 

 

© copyright Κώστας Γ. Νικολουδάκης

Επιμέλεια-Σχεδίαση  2004 - 2018

 

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ                     http://www.kosmologia.gr                      ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ

 ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ SITE

clock

Καλύτερη εμφάνιση σε ανάλυση 1024x768px | οθόνη 15" - 19" | codepage windows-1253 (Greek) | IE v.6.0 - 8.0

Άλλοι προτεινόμενοι φυλλομετρητές: Mozilla Firefox, Google Chrome, MS Edge, Safari. Ελάχιστη διαγ. οθόνης 7"/ 960px